Meghalt az „olvasás szörnyetege”

2019. Október 16. / 10:38


Meghalt az „olvasás szörnyetege”

Szukkot első napján, 89 évesen meghalt az ortodox zsidó családban született Harold Bloom, az Egyesült Államok leghírhedtebb kritikusa, irodalomtörténésze, aki az egyik leghíresebb művében azt állította, hogy a Héber Biblia Istene igazából irodalmi karakter, akit egy nő alkotott Salamon király udvarában. Fotografikus memóriájának köszönhetően sok száz könyvet tudott fejből, többek között a teljes Shakesperare-t, sőt, betéve tudta a Héber Bibliát.  


Hétfő hajnalban egy new haveni kórházban 89 évesen meghalt Harold Bloom, akit Amerika leghírhedtebb kritikusának neveztek, és aki múlt héten csütörtökön még órát tartott a Yale Egyetemen. 

Ortodox zsidó családban született 1930- július 11-én Kelet-Bronxban egy Kelet-Európából bevándorolt család ötödik gyermekeként. Az első könyv, amit életében elolvasott, egy jiddis versgyűjtemény volt.

Harold Bloom aktív éveiben Shakespeare, Chaucer and Kafka védelmezőjeként, elképesztően eredeti bestsellerek szerzőjeként vonult be a köztudatba, aki elszántan harcolt az általa a Sértettség Iskolájának nevezett multikulturalista, feminista, marxista, neokonzervatív és más irodalmi áramlatok ellen, amelyek szerinte elárulták az irodalom esszenciális értékeit. Hogy számára mi lehetett ez az esszenciális érték, kiderül abból, hogy Harold Bloom istenítette Shakespeare-t, akinek a figurái szerinte a legvalóságosabb emberek voltak, akik valaha éltek. 

Egyik leghíresebb műve a nyugati irodalmi kánont térképezi fel (Western Canon), egy mésik bestsellere pedig (The Book of J) arról szól, hogy a judeo-görög-keresztény kultúra Isten-alakja lényegében egy nő alkotása, aki Salamon király udvarában élt, s aki a Héber Biblia több könyvének szerzője lehetett (szerinte). 

Saját magát az olvasás szörnyetegének nevezte, merthogy fotografikus memóriájának köszönhetően óránként 400 oldalt volt képes elolvasni. Fejből fújta Shakespeare összes művét, Milton Elveszett Paradicsomát, William Blake összes verseit, s természetesen a Héber Bibliát. 

(A The New York Times cikke alapján.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek