Ma 30 éve történt az orosz zsidók elleni ferihegyi terrortámadás

2021. December 23. / 09:28


Ma 30 éve történt az orosz zsidók elleni ferihegyi terrortámadás

A Szovjetunió összeomlásakor sok százezer zsidó alijázott Izraelbe, ahová többségük budapesti légi  átszállással utazott. Német terroristák 1991. december 23-án akarták felrobbantani a ferihegyi reptérre tartó zsidók egyik  autóbuszát, de szerencsére elhibázták az időzítést, így a robbanásban nem halt meg senki. 


– Az Oroszországból Izraelbe kivándorló zsidók autóbuszát elöl és hátul egyaránt rendőrautó kísérte. Még mintegy 100-150 méterre volt a konvoj attól a ponttól, ahol a repülőtéri parkolóhoz kell befordulni, amikor az út mentén parkoló, feltehetően Lancia típusú személyautó felrobbant. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a robbanás nem egy-két tizedmásodperccel korábban történt, mert akkor telibe találta volna az autóbuszt. A pillanatnyi késedelem miatt a konvojt záró rendőrautó utasai, illetve a busz végében utazók sérültek meg – számolt be a harminc évvel ezelőtti merényletről az MTI.

A hatóságok elöször arab, palesztin elkövetőket vélelmeztek a történtek mögött, de ez tévedés volt: sok évvel később kiderüt, hogy az egyik gyanúsított Horst Ludwig Meyer , a másik Andrea Klump  volt, akik állítólag kapcsolatban álltak a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terrorszervezettel. 

(Címlapkép: Vasárnap.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek