Gyász: elhunyt Halmos Sándor, a DZSH volt igazgatója

2022. Április 10. / 21:04


Gyász: elhunyt Halmos Sándor, a DZSH volt igazgatója

Hetvenhat éves korában elhunyt Halmos Sándor, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) nyugalmazott docense, a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) nyugalmazott igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Judaisztikai Kutatócsoportjának tagja. Temetése jövő héten kedden, délután 3 órakor lesz a debreceni zsidó temetőben.

Halmos Sándor tősgyökeres debreceni zsidó családban született 1946-ban Debrecenben. Tanulmányait az Országos Rabbiképző Intézetben, az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán és a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán végezte. 

Évtizedeken át kulturális és oktatási területen dolgozott: a  MÁV debreceni filharmonikus zenekarának programjait szervezte, és a Hajdú-Bihar Megyei Állami Építőipari Vállalatnál hozzá tartozott a Hajdú Néptáncegyüttes is. A szintén debreceni Szabó Magdával együtt tíz éven át rendezője és szervezője volt a Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyeknek

278089351_1754666424871816_3205175282077041766_n.jpgHalmos Sándor (1946-2022). Forrás: Facebook

Kutatási területe a helytörténet és vészkorszak volt. Tíz éven keresztül volt szervezője és irányítója a debreceni és a határon túli magyar zsidó közösségek szövetségének, e munka keretében számos tudományos tanácskozást szervezett. Közel ezer publikációja jelent meg hazai és külföldi napilapokban és folyóiratokban, a magyarországi lapokon kívül rendszeresen írt az izraeli magyar nyelvű Új Keletnek is. Az aradi „Vasile Goldiș" Nyugati Egyetemen (Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”) létrehozta  és egy éven át vezette a judaisztikai  tanszéket. Tagjai közé választotta az MTA Judaisztikai Kutatócsoportja

Munkásságáért számos  kitüntetésben részesült (Szocialista Kultúráért, Radnóti-díj, Debrecen Város Pro Urbe díja, Debrecen Alkotói Ösztöndíja, MEASZ Radnóti Miklós Antirasszista díj).

Főbb művei: Virágos Mihály Liszt-díjas operaénekes életrajzi regénye; Dr. Weisz Miksa egykori debreceni főrabbi élete; Nevek: A debreceni holokauszt mártírjai és túlélői; Emlékezz meg! A Hajdú-Bihar megyei zsidóság története; Élő szó (válogatott írások); Hinöni (Íme itt vagyok!), válogatott írások; A Szatmár megyei zsidóság története.

Halmos Sándor temetése a Debreceni Zsidó Temetőben lesz április 12-én, kedden délután 3 órától.

Fakadjon áldás emlékéből!

 (A főbb életrajzi adatok Halmos Sándor: Adatok Bereg és Szabolcs vármegye zsidósága történetéhez című, a Gondolat Kiadónál megjelent kötetéből származnak)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek