Az OR-ZSE hallgatóinak kezdeményezésére emléktáblát avattak Kunhegyesen

2024. Július 10. / 09:20


Az OR-ZSE hallgatóinak kezdeményezésére emléktáblát avattak Kunhegyesen

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) közösségszervező szakos hallgatóinak kezdeményezésére közadakozásból – az érintett önkormányzatok támogatásával és a Wallenberg Egyesülettel közösen – emléktáblát avattak a haláltáborokba hurcolt abádszalóki, kunhegyesi és tiszaderzsi zsidók emlékére a kunhegyesi vasútállomás falán. A diákok feladatuknak tekintik a magyar zsidóság épített és szellemi örökségének ápolását – tájákoztatta honlapunkat Dr. Goldmann Márta egyetemi docens.

Az OR-ZSE közösségszervező szakos hallgatói különös figyelmet szentelnek Ember Mária munkásságának, akinek Hajtűkanyar c. regénye Magyarországon elsőként beszélte el széles olvasóközönség számára a vidéki zsidóság tragédiáját. 

DSC_0009.JPG

Hallgatóink kezdeményezésére közadakozásból – az érintett önkormányzatok támogatásával és a Wallenberg Egyesülettel közösen – emléktáblát állítottak a kunhegyesi vasútállomás falán, ahonnan az abádszalóki, kunhegyesi és tiszaderzsi zsidókat 80 évvel ezelőtt elindították a szolnoki cukorgyári gyűjtőtábor, majd a koncentrációs táborok felé.

Múlt vasárnap mintegy kétszázan gyűltek össze az emlékjel leleplezésére, köztük a térség elöljárói, valamint a Kunhegyesi Református Általános Iskola diákjai, akik részleteket olvastak fel Ember Mária regényéből.

IMG_20240616_122426_852.jpg

Dr. Verő Tamás rabbi mondott kaddist az elhurcoltak emlékére, Handó István kántor- és közösségszervező szakos hallgató közreműködésével. 

Dr. Goldmann Márta
egyetemi docens, szakfelelős
E/f közösségszervező szak

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek