„Akiket megöltek, azok bennünk élnek tovább”

2020. Június 08. / 19:25


„Akiket megöltek, azok bennünk élnek tovább”

Holokausztmegemlékezéseket tartottak tegnap Zalaegerszegen és Mosonmagyaróváron, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mindkét helyszínen képviseltette magát.  A vészkorszakban Zalaegerszegről 1200, míg Mosonmagyaróvárról és környékéről mintegy 1000 zsidó embert hurcoltak a halálba. 


A vészkorszak előtt mind Zalaegerszegen, mind Mosonmagyaróváron virágzott a zsidó élet, ám a tragédia után mindkét városban a töredékére esett vissza a hittestvéreink száma. A Zalaegerszegről elhurcolt 1200 ember közül alig tíz százalék maradt életben: a Magyar Zsidó Levéltár adatai szerint a helyi hitközség 1947-ben már csak 127 főt számlált. Hasonlóan tragikus veszteség érte Mosonmagyaróvár és környékének – Dunakiliti, Halászi, Hegyeshalom, Jánossomorja, Kimle, Lébény, Mosonszentmiklós, Mecsér,  Oroszvár, Rajka – zsidóságát is.  

A mosonmagyaróvári megemlékezésen ott volt Nagy István agrárminiszter és Árvay István polgármester, megjelent továbbá Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Radnóti Zoltán főrabbi, az újbudai Bét Sálom zsinagóga vallási vezetője. Mivel a városban – többek között Ligeti László helyi hitközségi elnök áldozatos munkájának köszönhetően – 1990 után megújult a zsidó élet és különböző beruházások, felújítások révén megélénkült a zsidó múltra való emlékezés, Radnóti Zoltán a beszédében úgy fogalmazott: példát lehet venni róla, hogy egy közösségben egy lelkes ember mire képes azáltal, ha a múlt emlékeibe életet lehel. Hiszen – elsősorban az említett Ligeti László kivételes tevékenységének köszönhetően – Mosonmagyaróváron ismét láthatóvá lett a korábban láthatatlanná tett helyi zsidóság. Hozzátette: habár a vészkorszakban nagyon sok zsidót elveszítettünk, de akiket megöltek, azok bennünk élnek tovább, ezért soha ne felejtsük el, hogy a vállunkat nemes teher nyomja. 

moson2.jpgKét túlélő a Mazsihisz elnökével (Fotó: Kökényesi Gábor)

A mosonmagyaróvári megemlékezésen jelen volt két holokauszttúlélő asszony is, akiket Heisler András külön köszöntött. A Mazsihisz elnöke beszédében a túlélőkre utalva azt mondta: „nincsenek már sokan, de számunkra rendkívül fontosak, mert ők a tanúi az emberiség egy rettenetes korszakának, az ő elbeszélésük nélkül nem lehet összerakni a magyarországi holokauszt hiteles történetét és ők azok, akiket a történelem hamisításának szándékával nem lehet megtéveszteni”.

A Zalaegerszegen szintén tegnap megrendezett mártírmegemlékezésen ugyancsak Radnóti Zoltán mondott beszédet. Mivel a rendezvényen egy idős férfi rosszul lett, a főrabbi a beszédét azzal zárta: képzeljük el, hogy ha most a körünkben egy ember a tűző napon állva lett rosszul, akkor milyen irtózatos szenvedéseket élhettek át azok az embertársaink, akiket három napon át vasúti vagonokba zárva utaztattak a halálba.

(Címlapkép: a mosonmagyaróvári holokauszt emlékmű. Fotó: Köztérkép.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
A hét műtárgya Abel Pann műve: Ádám
Megemlékezések
Meghalt Reb Gedalja Spitzer az Egyesült Államokban

Kommentek