A világ csendes tartóoszlopa: Deutsch Gábor bácsi emlékezete

2022. Március 23. / 15:07


A világ csendes tartóoszlopa: Deutsch Gábor bácsi emlékezete

Ismeretes a legenda a Talmud lapjaitól a hászidokon át több változatban az igazakról, akik vállukon viselik a Teremtést, akik miatt megvan, fennáll a világ. Akik maguk sem tudják, hogy ők azok, a teremtés erős alapkövei.

Szemérmesek, csendesek, semmi jelentőséget nem tulajdonítanak önmaguknak, csak az Istent dicsérik. Mindent tudnak, de ha kérdezik őket, félrehajtott fejjel, halkan vetnek fel néhány szempontot, nehogy megbántsanak a tudásukkal. Annyira kedvesek, hogy elszégyelljük magunkat a közelükben és mégis szeretünk velük lenni. A jóság melegít.

Ha a magyar ortodoxia a lehető legjobb volna, olyan volna, amilyen Deutsch Gábor bácsi volt. Aki rengeteget tudott a hagyományos oktatásból, egy meggyilkolt világ túlélőjeként, otthon nélküli idegenként közöttünk, aki nem volt hivalkodó, kioktató, erőszakos, aki tele volt a régi világok történetével és bárcsak többet mondott volna. Az egész titka a csendes jóság, az alázatos tanulás, tanítás, ezen áll a világ, a Tóran, az Ő szolgálatán és a jótetteken. Az ő karakterjegyein áll a világ. Mi lesz most velünk? 

Jó volt, hogy itt volt, áldott az Igaz Bíró. Nem felejtjük el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek