A koronavírus-járvány árnyékában is megemlékezéseket tartottak Izraelben a holokauszt emléknapján

2020. Április 22. / 19:04


A koronavírus-járvány árnyékában is megemlékezéseket tartottak Izraelben a holokauszt emléknapján

A koronavírus-járvány árnyékában, a túlélők személyes jelenléte nélkül zajlottak idén a holokauszt-megemlékezések Izraelben a holokauszt emléknapján, a jom hasoán kedden.

Mint minden évben, idén is megállt az élet egy percre délelőtt, amikor az egész országban megszólaltak a szirénák, hogy a második világháború zsidóüldözésének hatmillió áldozatára emlékeztessenek.

A diákok a szokásos iskolai ünnepségek helyett a távoktatás keretében otthon, számítógépeiken figyeltek visszaemlékezésekre, és a Zoom nevű applikáción találkoztak „élőben” túlélő nagyszülőkkel, dédszülőkkel, akik személyes történetüket mesélték el.

Az idős túlélők nem hagyhatják el otthonaikat, hogy elkerüljék a fertőzés lehetőségét, és így a helyi szokásoktól eltérően nem látogathattak el az emlékhelyekre, nem mesélhették el oktatási intézményekben történetüket. A rendőrség egyenruhás csoportjai száznyolcvan idősotthon ablakai előtt tisztelegtek a sziréna megszólalásának idején, miközben a túlélők az ablakokban és az erkélyeken álltak.

A Jad Vasem holokauszt emlékmúzeum zárva tart a járvány miatt, de interneten közvetített előadássorozattal, és egy „Zsidó zsidómentők, egy mindenkiért” című virtuális kiállítással készült a jom hasoára.

Az izraeli parlamentben, a kneszetben tartott megemlékezésen Benjámin Netanjahu felolvasta a vészkorszakot túlélt apósa versét, Beni Ganz pedig Mezőkovácsházáról származó és Bergen-Belsenben felszabadult édesanyja emlékét idézte fel.

Az arab képviselők zsidó társaikkal együtt hajtottak fejet az áldozatok emlékének, Manszur Abbász a Korán egyik imáját mondta el, és szolidaritását fejezte ki a zsidó néppel Izraelben és a világ minden részén.

Mint minden évben, az izraeli holokauszt emléknap hivatalos záró ünnepsége idén is Észak-Izraelben, a kibuc lohaméj hagetaotban, vagyis a gettóharcosok kibucában volt, de ez is közönség nélkül, csak néhány szereplő és szónok jelenlétében zajlott. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Olvasói támogatást kér a Kibic Magazin
2020. Június 05. / 13:13

Olvasói támogatást kér a Kibic Magazin

Zsidó világ
Holnap kezdődik a három gyászhét
2020. Július 08. / 09:53

Holnap kezdődik a három gyászhét

Kommentek