Vissza a múltba – vérvád a magyar parlamentben

2012. Április 04. / 18:30


Vissza a múltba – vérvád a magyar parlamentben

Mazsihisz


A MAZSIHISZ vezetői, Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató a magyarországi zsidóság nevében, levélben tiltakoztak Lezsák Sándornál a Magyar Országgyűlés elnökének feladatát ellátó alelnökénél Baráth Zsolt jobbikos képviselő tegnap a Parlamentben elhangzott rituális vérvádat tartalmazó beszéde miatt.A Parlament tegnapi ülésén Baráth Zsolt, a Jobbik képviselője nyíltan antiszemita felszólalást engedett meg magának. A Jobbik nevű formáció képviselői már több ízben hangoztattak a Házban olyan nézeteket, amelyek a két világháború közötti, a holokausztot megelőző, illetőleg a holokauszt során használt szavakat, fasiszta gondolatokat idézték.

A tegnapi felszólalás Magyarország Parlamentjét egyenesen a sötét középkorba taszította vissza, mivel a rituális vérvád ilyen szemérmetlen nyíltsággal történő hangoztatása példátlan a modern magyar parlament történetében.

A majd egy évvel ezelőtt elfogadott Alaptörvény nemzeti hitvallása is rögzíti: „Becsüljük országunk különböző vallási hagyományait”.

A tegnapi, vérvádat megismétlő felszólalás nemcsak a magyar zsidóságot sérti, hanem a Parlamentet és egész Magyarországot is. Nyíltan szembeszegül az Alaptörvény azon rendelkezésével, hogy „Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság”.

Már több alkalommal felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Magyar Parlamentnek nem lenne szabad eltűrnie, hogy egyes képviselői a mentelmi joguk mögé bújva nyíltan rasszista, antiszemita felszólalásokat tegyenek, és ez ellen a Ház vezetése ne tegyen semmit.

Ismételten felszólítjuk Magyarország Országgyűlésének azon képviselőit, akik hisznek az Alaptörvényben lefektetett elvekben, és külön a Tisztelt Ház vezetését, a Magyar Kormányt, hogy haladéktalanul tegye meg azokat a törvényhozási és egyéb lépéseket, amelyek alkalmasak arra, hogy az ilyen és ehhez hasonló felszólalásokat a jövőben megakadályozzák, megtorolják, és kellő szankciókkal sújthassák a szólásszabadság jogával visszaélőket.

A kormánypártokat és vezetőiket közvetlen felelősség terheli azért, hogy megtűrik az egyre durvább és nyíltan zsidóellenes megnyilvánulásokat, és azt, hogy az ilyen felszólalások érdemi következmények nélkül maradjanak. A magyarországi zsidóellenes érzelmeket felkorbácsolók, az Államot és a társadalmat vezetők passzív magatartása miatt egyre nagyobb veszélyt jelentenek: Magyarország egyre közelebb kerül a faji gyűlölet szakadékához.

A kormánytöbbséget alkotó pártok kezében kellő hatalom összpontosul ahhoz, hogy gátat vessenek a faji alapú gyűlölet mindent elsöprő dühének.

Kérjük, hogy az it. Alelnök úr mielőbb intézkedjék a Parlament illetékes bizottságainak összehívása iránt, hogy a szükséges intézkedéseket megtegyék.

Ne engedjék meg, hogy a modern Magyarországot a középkori állapotokba vessék vissza, ne engedjék, hogy Magyarország a gúny és megvetés tárgya legyen az egész világon, ne engedjék, hogy a magyar nép többségét, a Magyar Parlamentet a fasiszta csőcselék szavai alapján ítéljék meg.

Az ügyben mielőbbi intézkedését és válaszát várva.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
A bibliai Salamon király lehetett az első hajómágnás
Hírek, lapszemle
Izraelben tárgyal csütörtökön Orbán Viktor

Kommentek