Rabbitestület: a kilépettek nem kerültek ki a testület fennhatósága alól

2021. Február 04. / 11:53


Rabbitestület: a kilépettek nem kerültek ki a testület fennhatósága alól

A Rabbitestület a Facebook-oldalán tett közzé egy reakciót a testületből közelmúltban kilépett rabbikkal kapcsolatban. A vezetőségnek és az elöljáróságnak címzett levél lényege az, hogy a Rabbitesület szerint a kilépett, vagy tagságukat felfüggesztett rabbik nem kerültek ki a Testület joghatósága alól.


A napokban beszámoltunk róla, hogy Deutsch Péter, Markovics Zsolt, Radnóti Zoltán és Verő Tamás főrabbik kiléptek a Rabbitestületből, Radvánszki Péter rabbi pedig visszavonta a felvételi kérelmét. A rabbiknak a Facebookon közzétett levelét honlapunkon ismertettük, így most a Rabbitestület Facebook-oldaláról közzétesszük azt a levelet is, amelyet a Rabbitestület írt a vezetőségnek és az elöljáróságnak. 

Tisztelt Vezetőség, Tisztelt Elöljáróság!
Markovics Zsolt főrabbi úr a közös Mazsihisz-BZSH vezetőségi ülésen elhangzott drámai bejelentését a Rabbitestületből való kilépéséről a következő napokban a külföldi és hazai sajtóban megjelent cikkek fényében korrektnek, előremutatónak tartjuk, a tagsága felfüggesztése megfelelő és elvárható lépés volt.
Radnóti Zoltán főrabbi úr olyan testületből lépett ki, melynek hosszú évek óta nem is volt tagja, ebből adódóan érdemi munkát a Testületben nem végzett. Ennek tükrében nyilatkozata érthetetlen, mi több, visszatetsző.
Fináli Gábor rabbi úr státusza már korábban felfüggesztésre került a Rabbitestületben. A zsidó rabbinikus irodalom nagyjainak semmibe vétele és kigúnyolása miatt,  valamint Izraelről való igencsak dehonesztáló írásai nyomán a testület többségi szavazattal a rendelkezésére álló legsúlyosabb eszközt alkalmazta, s tagságát felfüggesztette.
Radvánszki Péter nem neológ rabbi.
Ceterum censeo: az Alapszabály 42/1 és a 3/1(a) paragrafusa foglalkozik a Rabbitestület jogaival és kötelezettségeivel. A Testület munkája e paragrafusok szerint kérhető számon a rabbikon, ám ugyanúgy számonkérhető a világi vezetésen, ha az Alapszabályban rögzített jogaink gyakorlását nem teszik lehetővé. A kilépett, vagy tagságukat felfüggesztett rabbik fentiek szerint nem kerültek ki a Testület joghatósága alól.
Minden jót kívánva:
A Rabbitestület vezetősége 

* * * 

A fönti Facebook-posztot a Rabbitestület a következő bevezetővel tette közzé: ,,Nem oly rég kilépett a testületből, illetve felfüggesztette tagságát néhány rabbi. A MAZSIHISZ honlapján olvasható volt mindnyájuk ezt indokló levele. A Testület kérte, hogy reakcióját szintén tegyék elérhetővé a honlapon, ez a mai napig nem történt meg. Kénytelenek vagyunk a hallgattassék meg a másik fél is elve alapján itt közzétenni válaszunkat".

Ezzel kapcsolatban tisztelettel jelezzük a Rabbitestületnek, hogy ebben az ügyben sem a honlap szerkesztői, sem a kommunikációs osztály vezetése nem kapott semmilyen megkeresést. A hasonló félreértések megelőzése érdekében tisztelettel újra figyelmükbe ajánljuk a Közlemény rovatunkat, valamint e-mail címünket: kommunikacio@mazsihsiz.hu.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek