Nem engedték be a BZSH küldöttségét az általa fenntartott Vasvári Pál utcai zsinagógába

2016. Január 10. / 23:44


Nem engedték be a BZSH küldöttségét az általa fenntartott Vasvári Pál utcai zsinagógába

Biztonsági őrök segítéségével állták útját a Radnóti Zoltán rabbinak, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Rabbisága Igazgatójának, Mazsihisz Rabbitestületének elnökének, aki a Budapesti Zsidó Hitközség elnökének, Ács Tamásnak a társaságában szeretett volna részt venni a Vasvári Pál utcai zsinagóga körzet január 7-én megtartott közgyűlésén.


vasv__ri_zsinagoga_kozgyules.jpg
A Vssávi Pát utcai zsinagóga
Fotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) Rabbitestületének elnöke és a BZSH elnöke előzetesen levélben jelezték részvételi szándékukat. Fél órás utcai várakoztatás után – biztonsági őrökön keresztül üzenték – a körzet vezetői, hogy Ács Tamást beengedik, de a neológ Rabbitestület vezetőjét nem. Ezt követően mindkét zsidó vezető távozott a helyszínről.

A tényekhez tartozik, hogy a Budapesti Zsidó Hitközségnek jelenleg taghitközsége a Vasvári Pál utcai zsinagógai körzet, melynek Baruch Oberlander a vallási vezetője, aki egy másik zsidó felekezet, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija. Eközben Vasvári utcai zsinagóga a BZSH tulajdona, közüzemi díjait teljes egészében a BZSH fizeti. A Vasvári utcai zsinagógát használó közösség deklaráltan az EMIH által képviselt chabad és nem a BZSH neológ vallási hagyományait követi. Az EMIH önálló zsidó felekezet, mégis a Vasvári utcai zsinagógai körzeten keresztül jelenlegi pozíciója beleszólást enged a BZSH, illetve a Mazsihisz működésébe, ami sokak szerint sérti azok szuverenitását.

Mint az ismeretes, a BZSH 2015. november 19-én megtartott közgyűlésén napirendi pont volt a helyzet rendezése, de a hosszas, éjszakába nyúló vita után a közgyűlés végül határozatképtelenség miatt nem tudott döntést hozni arról, hogy a Vasvári Pál utcai közösség küldöttei, a későbbiekben már csak szavazati jog nélkül vehessenek részt a BZSH közgyűléseken.

Emlékeztetni szeretnénk arra, hogy az EMIH vezetői a sajtóban a 2016-os évet a zsidó felekezeten belüli párbeszéd évének hirdették meg. Ugyanakkor a befolyásuk alatt álló Vasvári Pál utcai zsinagóga körzet nemkívánatosnak tartotta a neológ zsidó vezetők küldöttségének jelenlétét, akik csupán azért mentek oda, hogy esetlegesen megválaszolják azon kérdéseket, amikre a BZSH Vasvári körzetének közgyűlésére eljövő BZSH tagok kíváncsiak lehetnek.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek