Múzeumok Éjszakája 2022 – Egy éj a zsidónegyedben

2022. Június 14. / 20:31


Múzeumok Éjszakája 2022 – Egy éj a zsidónegyedben

A magyar zsidó közösség kulturális és vallási létesítményei is bekapcsolódtak a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozatba, így idén is szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt június 25-én éjjel a sábát kimenetele után.

Amit kínálunk: szombatbúcsúztatás az országos főrabbival, majd számos izgalmas program gyönyörű és különleges helyszíneken. Lesz zenés irodalmi est, monodráma-előadás, tárlatvezetés, természetesen lesznek koncertek, sőt, a rendelkezésükre áll majd egy rabbi is, akitől bátran bármit megkérdezhetnek a zsidó vallásról. Használják ki az alkalmat!  Jó szórakozást és gazdag szellemi feltöltődést kívánunk minden kedves vendégünknek!

Időpont: 2022. június 25-én, szombaton 21 óra 50-től hajnal fél kettőig. Helyszín: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár; Dohány utcai zsinagóga; a múzeum előtti Herzl-park; Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga.

Muzej_poszt_jav.jpg

21 óra 50: HÁVDÁLÁ SZERTARTÁSszabadtéri szombatbúcsúztatás dr. Frölich Róbert országos főrabbi vezetésével a Dohány utcai zsinagóga előtt

A Hávdálá jelentése: „elválasztás”. Péntek este, amikor beköszönt a sábesz, egy pohár borra mondott kiddussal jelezzük, hogy valami különleges és szent kezdődik. Miután szombat este vége a sábesznek, a Hávdálá szertartártásával teszünk szimbolikus különbséget a szent és a profán, a világosság és a sötétség, a szombat ünnepe és a hétköznapok világa között. A Hávdálá során meggyújtunk egy több szálból font gyertyát, elmondunk egy imát („Íme, szabadulásom Istene”) és egy sort Eszter könyvéből, majd áldást mondunk a borra, a jó illatú fűszerekre és a világosságra. Végül elmondjuk a szombat és a hétköznap elválasztásának imáját, megisszuk a bort, s egy kis maradékkal eloltjuk a gyertyát.

PROGRAMOK A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGÁBAN

22 órától 22 óra 30-ig: Boros Tibor zongorakoncertje
Zsidó dallamokat hallgatnak a zsinagógában a Hava Nagilától a népszerű és jól ismert Shalom Aleichemig. A közönség Boros Tibor zongorajátékával hangolódhat rá az éjszakára.

22 óra 30-tól vezetett séták a Dohány utcai zsinagógában
Az éjszaka folyamán – összesen négy alkalommal – idegenvezetők segítségével ismerkedhetnek meg a Dohány utcai zsinagógával, a templom történetével és érdekekességeivel. A séták fél 11-től kezdve óránként kezdődnek: 22 óra 30; 23 óra 30; 00 óra 30; 01 óra 30).  

PROGRAMOK A HERZL TÉRI SZABADTÉRI SZÍNPADON 

22 órától zárásig: „Herzl Beach”
A zsidó múzeum előtti téren állt hajdan Herzl Tivadar szülőháza. A modern Izrael megálmodójának emlékét idézzük fel a zenehallgatásra, beszélgetésre, kellemes lazulásra is alkalmas Herzl-parkban. A program a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) együttműködésében valósul meg.

Hamsa_band-muzej.JPG

23 óra: A Hamsa zenekar koncertje
Szenvedélyes keleti dallamok, keserédes latin balladák, több ezer éves liturgikus dalok csendülnek fel ezen az éjszakán a múzeum előtti téren.
A Hamsa zenekar 2008-ban alakult meg az 1993 óta működő, Príma-díjjal kitüntetett Fourtissimo zenekar tagjaiból. Megalakulásuk óta a világ szinte minden szegletében felléptek, és szellemileg mindenhonnan gazdagabban tértek haza: a bejárt külföldi országok zenei motívumait beépítették saját repertoárjukba. A szenvedélyes keleti dallamok, a keserédes latin balladák, a több ezer éves hagyományokat megidéző liturgikus dalok egyedülálló „judeo folk-rock” hangszerelésben idézik meg a múlt zenei kincseit.
A zenekar tagjai: Kuna Valéria – ének; Kuna Kata – ének; Kuna Bence – ének, kürt, ütőhangszerek; Kuna Gyula – trombita; Kuna Márton – harsona; Somos András – zongora; Éder Ferenc „Lá” – basszusgitár; Fábry Adonisz: dob.

PROGRAMOK A ZSIDÓ MÚZEUMBAN

22 órától zárásig: Kérdezd a rabbit!
Ezen az éjszakán a rabbik sem alszanak: közösségünk méltán népszerű rabbija, dr. Verő Tamás főrabbi készen áll arra, hogy látogatóink minden kérdésére válaszoljon a zsidó vallással, hagyománnyal, történelemmel kapcsolatban.

22 órától: Múzeumi tárlatvezetések
Használják ki ezt az éjszakát a múzeumban, hiszen izgalmas tárlatvezetések várják az érdeklődőket a Tamid: Mindig című állandó kiállítás megtekintésére. A tárlat a judaizmus alapjait, a zsidó hétköznapokat, ünnepeket és életfordulókat mutatja be. Ezek egy része közismert, hiszen eredetük a Bibliában olvasható történetekhez vezethető vissza. A Tízparancsolat és az időbeosztás heti ritmusa az emberiség közös kincsévé lettek. A zsidó szokások a változó körülmények és az ókori örökség folyamatos újraértelmezése során alakulnak, de az idő beosztása, az élet ritmusa továbbra is a napok ősi rendjét követi. A tárlatvezetések után kvízkérdésekre válaszolhatnak.

Kárász Eszter, Bata István, Hidas JuditKárász Eszter, Bata István, Hidas Judit

23 óra 30: Zenés irodalmi est „Diéta forte – női utak, stációk” címmel
Hidas Judit író, Kárász Eszter énekes és Bata István zeneszerző zenés irodalmi estje anyaságról, munkáról, szeretetről, elválásról, az idő múlásáról, zenével, felolvasásokkal és a két alkotó személyes párbeszédével. Az est során részletek hangzanak el Hidas Judit novelláiból, a felolvasásokat és beszélgetéseket zenei betétek egészítik ki Bata István és Kárász Eszter előadásában.
Hidas Judit író, szerkesztő: Hotel Havanna című, 2013-as első prózakötete felkerült a Petri-díjra jelölt legjobb könyvek közé; 2013-ban megnyerte a Litera-Libri novellapályázatát; 2014-ben ő képviselte Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján.
Kárász Eszter színész, énekes, dalszerző. Színházi szerepein kívül az Edith Piaf életét feldolgozó önálló estjével 15 éve járja az országot és a világot; Eszter-lánc mese-zenekarával egy évtizede játssza gyerekeknek kortárs költők megzenésített verseit; József Attila-esteket, Radnóti-esteket és Szerelmes vers esteket szerkeszt és játszik; a Piros Orr Bohócdoktorok tagjakènt járja a kórházakat 2001 óta.
Bata István zeneszerző, dalszövegíró. A Vodku és az Eszter-lánc zenekarok szerzője és tagja; 2005-2021 között a Radnóti, a Kolibri és a Vígszínház (Pesti Színház) előadásainak rendszeres szerzője és közreműködője; a „Cseh Tamás dalai a Vodku fiaival” nevű formációval pedig a Cseh-Bereményi dalok előadója 2010 óta.

fullajtár-muzej-jav.jpg

PROGRAM A RUMBACH SEBESTYÉN UTCAI ZSINAGÓGÁBAN

22 óra 30: Monodráma Fullajtár Andrea előadásában: EL! (Karádyáda)
Ez az előadás a legnagyobb magyar díva, a „magyar Marlene Dietrichként” emlegetett, s később emigrációba kényszerült Karády Katalin rendkívüli művészi karrierjének, a háború alatt tanúsított bátorságának és emberségének állít emléket. A darab a riói kikötő bevándorlási hivatalának várószobájában játszódik, ahol Karády próbál felkészülni a bevándorlási hivatal tisztjével való beszélgetésre, azaz szó szerint próbál. Jó benyomást akar kelteni, szorong, hogy mi lesz, ha nem engedik be. A dráma e feszült várakozás ideje alatt játszódik, még a tiszt érkezése előtt. Ne zenés estre számítsanak, hanem kiváló drámai előadásra, így Karády híres repertoárjából a színen mindössze pár dal hangzik el. A címszerepet Fullajtár Andrea, Jászai Mari-díjas színésznő, a Katona József Színház vezető színésznője játssza. Írta: Bán Zsófia. Rendezte: Pelsőczy Réka (Katona József Színház). Zongorán közreműködik: Wagner-Puskás PéterEz a program csak regisztrációval és a Múzeumok Éjszakájára érvényes karszalaggal látogatható. 

Regisztrálni IDE KATTINTVA lehet.

Jó szórakozást kívánunk minden kedves vendégünknek!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek