Mit jelent a Mazsihisz társult tagjának lenni?

2020. Február 04. / 15:00


Mit jelent a Mazsihisz társult tagjának lenni?

Szerző: Kácsor Zsolt

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a 2020. február 2-i közgyűlésén módosította az Alapszabályát, ennek következtében a szövetségen belül létrejött a társult tagság intézménye. De mit jelent ez a gyakorlatban? Ezt mutatjuk be írásunkban, röviden kitérve arra is, hogy milyen nézeteket vallanak az újonnan felvett társult tagok. 


A Mazsihisz közgyűlése a legutóbbi, vasárnapi ülésén társult tagként fölvette soraiba a  Bét Orim Progresszív Zsidó Egyesületet és a Szim Salom Progresszív Zsidó Egyesületet. De mit is jelent az a kifejezés, hogy társult tag?

Erre nézvést a megújult Alapszabály ad eligazítást, a 2020. február 2-a óta érvényben lévő szabályzat 17. szakasza ugyanis így szól: „a Szövetség társult tagja lehet a 6. paragrafusban foglalt vallási elveket valló – saját jogon jogi személyiséggel rendelkező – zsidó közösség. A társult tag Szövetségbe történő felvételének szabályai, eljárási rendje azonos a taghitközségek felvételi szabályaival. A társult tagok nem belső egyházi jogi személyek, jogalanyiságukat nem a Szövetségtől nyerik el. A társult tag jogosult a Szövetség közgyűlésébe egy képviselőt delegálni, akinek jogállása azonos a taghitközségi küldött jogállásával, azaz a Közgyűlésben választó és tisztségre választható”. 

A szövegben említett 6. paragrafust esetünkben igen fontos hangsúlyozni, mégpedig vallási szempontból, hiszen ebben többek között az olvasható, hogy a Mazsihisz tagja lehet minden olyan magyarországi önálló bejegyzésű hitközség és magyarországi zsidó hitközség vagy szórvány, amely elfogadja a szövetség Alapszabályát, azt kétoldalú egyezmény keretében megerősíti, és kinyilvánítja, hogy kinyilvánítja, hogy az Írott és a Szóbeli Tan, valamint a zsidó vallásjogi hagyományok szabályait tiszteletben tartó szervezetek közössége, és ezen szabályok szerint működik. (Cikkünk előző verziójában a  paragrafus új szövege technikai okok miatt másként szerepelt.) Ez vonatkozik az újonnan felvett Bét Orim Progresszív Zsidó Egyesületre és a Szim Salom Progresszív Zsidó Egyesületre is. 

Az 1992-ben alakult Szim Salom a honlapján azt írja magáról, hogy ők Magyarország első progresszív (reform) zsidó hitközsége. Sábáti és ünnepi istentiszteleteket, közösségi és kulturális programokat tart, gyermek- és felnőttoktatást biztosít, lehetőséget ad a zsidó életciklus-események megünneplésére egy sokszínű, befogadó, törődő közösségben. Önmeghatározása szerint olyan zsidó vallási közösség, amelytől távol áll a hagyomány fundamentalista értelmezése; ahol a nők és a férfiak azonos jogokkal és méltósággal vehetnek részt a vallási életben; ahol elismerik a zsidóság apai ágon való öröklését is; ahol azokat is szívesen látják, akik nem járatosak a zsinagógai liturgiában, vagy nem részesültek zsidó oktatásban; ahol mindenki autonóm, modern emberként és a maga tempójában közeledhet a vallási hagyományhoz; amelyet demokratikus és transzparens működés jellemez. 

A Bét Orim Progresszív Zsidó Egyesület honlapján azt a tájékoztatást találjuk, hogy a Bét Orim Magyarország másodikként, 2006-ban megalakult reform zsidó hitközsége, amely az egykori magyar zsidó progresszív hagyományokat kívánja újjáéleszteni. Legfontosabb tulajdonságuknak azt tartják, hogy a szokásosnál jóval elfogadóbbak, nyitottabbak, olyanokat is várnak, akiket máshol legtöbbször elutasítanak származásuk okán, vagy azért, mert a többségtől eltérő szemléletűek. Mint írják, a nemek egyenjogúsága a vallás minden kérdésében alapkövei a reform zsidóságnak, szorgalmazzák a zsidó tradíció megismerését, ugyanakkor azt tartják, hogy a törvények betartásában mindenkinek a saját belső útját kell járnia. A női rabbik működéséről azt vallják: a rabbi a reformközösségek életében tanítói, s nem klasszikus vezetői funkcióban van jelen. A tradíció és a változás egymásmellettiségét hirdetik, a hagyományok megtartása mellett hajlandóságot az újításra, a változtatásra. 

(Címlapkép: a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Holnap temetik Little Richardot
2020. Május 19. / 15:39

Holnap temetik Little Richardot

Kommentek