Milyen legyen a Mazsihisz szociális ellátórendszere?

2021. Október 03. / 14:10


Milyen legyen a Mazsihisz szociális ellátórendszere?

Szerző: Kácsor Zsolt

A különböző egyházaknak, azon belül a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) a hazai szociális intézményrendszerben betöltött szerepét és lehetőségeit járják körül a szakemberek azon a konferencián, amelyet a Mazsihisz székházában rendeznek október 5-én, kedden délelőtt 10-től. A tanácskozásról az egyik főszervezőt, Goldmann Tamást, a szövetség alelnökét, a pécsi dr. Szántó László Szeretetotthon vezetőjét kérdeztük. 


– A Mazsihisz székházában kedden lényegében egy módszertani jellegű tanácskozást tartunk az egyházi fenntartású szociális intézmények azon szakmai hetéhez kapcsolódva, amelyet az evangélikus egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálata hirdetett meg – mondta Goldmann Tamás

pécs gt.jpgGoldmann Tamás

Mint fogalmazott: jelenleg az az állami törekvés dominál, hogy a szociális ellátások jelentős része kerüljön egyházi fenntartású intézmények alá, és a konferencián az ezzel a törekvéssel kapcsolatos szakmai kérdéseket igyekeznek majd körüljárni, tekintettel arra, hogy ez az állami szándék komoly kihívások elé állítja azokat az egyházakat, amelyek szociális intézményhálózatot működtetnek. 

konferencián tehát többek között arra fókuszálnak majd, hogy zsidó egyházként a Mazsihisz a maga szellemi hátterével és infrastruktúrájával miképpen vehet részt a szociális ellátások lebonyolításában. 

Arra a kérdésünkre, miszerint szakmailag egyetért-e azzal, hogy az állam fokozatosan kivonul a szakmai ellátások rendszeréből, Goldmann Tamás azt válaszolta: nem ért egyet ezzel, mert az ugyan egyáltalán nem kérdéses, hogy a szociális ágazatban az egyházak jelentős szerepet töltenek be, de szerencsésebb volna, ha ebben a szektorban is a társadalmi igény – azaz „csúnya szóval”  a piac – határozná meg a folyamatokat, s ezáltal arányosabb ellátási rendszer jöhetne létre. 

Ami ebben a Mazsihisz szerepét illeti, az alelnök azt mondta:  a Mazsihisz még az út elején jár, vagyis a szociális ellátórendszer egyes elemeivel már rendelkezik, de még nem alakította ki annak teljes formáját. Szerinte elsősorban most az a legfontosabb, hogy „az egyházon belül felmérjük, mekkora szociális ellátórendszert kellene működtetnünk ahhoz, hogy ne legyenek benne infrastrukturális aránytalanságok, azaz a Mazsihisz az erején felül ne vállaljon magára feladatokat, de képes legyen kielégíteni a társadalom felől jelentkező igényeket”. 

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy egy egyházi kézben lévő szociális otthonban milyen szinten jelenhetnek meg a vallási tartalmak, Goldmann Tamás a pécsi hitközség fenntartásában 2011 óta működtetett szeretetotthont hozta fel példaként. Mint mondta, mivel náluk az ellátottak többsége nem zsidó, azt tapasztalják, hogy a hozzátartozók részéről jelentős igény mutatkozik arra, hogy közelebbről megismerkedhessenek a zsidó hagyománnyal és vallási szokásokkal. Ez az oka annak, hogy a helyi zsinagógában rendszeresen szerveznek a zsidóság életéről és történelméről szóló előadásokat a hozzátartozók számára. Hozzátette: ezt az érdeklődést azért tartja fontosnak, mert ezáltal elindulhat egy gyümölcsöző párbeszéd zsidók és nem zsidók között. 

A keddi konferencia szervezője a pécsi szeretetotthon mellett az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Szociális Munka és Társadalomtudományi Tanszéke.

Honlapunkon korábban igyekeztünk bemutatni a Mazsihisz szociális jellegű feladatellátását. A Szövetség nem hagyja magára a szociálisan rászorulókat címmel két részes cikkben mutattuk be a munkát, amelyet a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) számos civil szervezettel, alapítvánnyal és intézménnyel szoros együttműködésben fejt ki  a rászoruló hittestvérek és szervezeti dolgozók támogatására. 

A kétrészes cikkben Goldmann Tamás, Kádár György, Kósa Judit, Szenthe Antónia nyilatkozott, s többek között bemutattuk a Mazsihisz által megalkotott Együtt programot, amelynek kivitelezését a Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS ) Alapítvány végezte, együttműködve a Budapesti Zsidó Hitközséggel (BZSH ), a Mazsihisz Szeretetkórházával, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemmel (OR-ZSE ), valamint csaknem ötven önkéntessel. A cikk első részét ITT, a második részét pedig ITT olvashatják.

(Címlapkép: Gerd Altman/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek