Mazsihisz-gyűjtés ukrajnai menekülteknek: átléptük a 7 millió forintot!

2022. Május 02. / 12:04


Mazsihisz-gyűjtés ukrajnai menekülteknek: átléptük a 7 millió forintot!

Szerző: Kácsor Zsolt

Örömmel számolunk be róla, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által az ukrán háború elől menekülők megsegítésére indult közadakozás eddig összegyűlt összege elérte, sőt, már jóval meg is haladt a 7 millió forintot: most járunk 7,3 milliónál. Az adakozásból jelentősen kivette a részét a Mazsihisz két társult tagja: a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség és a  Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség.

A Mazsihisz – a tagszervezeteivel együtt – vallási és nemzetiségi hovatartozás nélkül aktívan részt vesz az ukrajnai háborús helyzet miatt kialakult humanitárius válság kezelésében és a menekülők megsegítésében, szorosan együttműködve ebben a JDC-vel, a Szochnuttal, a Zsidó Világkongresszussal, a Bálint Házzal, a Maccabi mozgalommal és még sok civil zsidó szervezettel.

A Mazsihisz a háború kitörése után nem sokkal adománygyűjtést indított az ukrán háború elől menekülők megsegítésére, és a kampány során rekordgyorsasággal összegyűlt ötmillió forint (az első 4 millió fölhasználásáról ebben a cikkben olvashatnak).

Horváth Józseftől, a Mazsihisz alelnökétől megtudtuk: a jelenlegi állás szerint 7,3 millió forintnál jár az eddig összegyűlt adományok összege. Azaz – az önök segítségével – szinte minden bizonnyal elérjük a május 31-i határidőre kitűzött célt, vagyis a 8 millió forint összegyűjtését. Horváth József hozzátette: az adakozásból jelentős mértékben kivette a részét a Bét Orim és a Szim Salom közösség is.

Árvai Péter, a Szim Salom alelnöke honlapunkat arról tájékoztatta: a Bét Orim és a Szim Salom tagjai 150 ezer-150 ezer, összesen tehát 300 ezer forintot utaltak át a Mazsihisznek az ukrán menekültek megsegítésére. 

Dr. Gróf Tamástól, a  Bét Orim  alelnökétől, az Európai Progresszív Zsidóság Szövetsége (European Union For Progressive Judaism – EUPJ) elnökségi tagjától pedig azt tudtuk meg: a EUPJ a napokban átutalta a az ukrán menekültek buszos szállítására jóváhagyott projekt költségvetésének második részletét is, így a reform zsidóság nemzetközi szervezete összesen 1 millió 750 ezer forint támogatást nyújtott. Hozzátette: az említett 300 ezer forinttal együtt a reform zsidóság a hazánkba érkezett ukrán menekülteket 2 millió 50  ezer forinttal támogatta a Mazsihisz által kezelt központi zsidó segély alapon keresztül. 

Dr. Gróf Tamás kifejtette: a fentieken kívül a Bét Orim az EUPJ-vel közösen mintegy 1 millió forint készpénztámogatást folyósít a tagjaik által már két hónapja ellátott 7 fős ukrán menekült család támogatására, a családnak naponta szállítanak ebédet a Lauder Javne iskola konyhájáról az iskola segítségével. Hozzáfűzte: az itt tartózkodó ukrán zsidókat a Bét Orim közössége vendégül látta széder estén is, amire a tagság 148 ezer forintot adakozott. 

Mindenkinek köszönjük az egyéni és közösségi segítséget! S ne feledjük, hogy a menekült lét a közös emlékezetünk része, a veszedelembe került ember megsegítése pedig tórai parancsolat. Aki megmenthetné társát, de nem teszi, megszegi a Tóra azon parancsát, miszerint „ne állj tétlenül felebarátod vérénél”. 

logó1.jpg

Az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos segítségnyújtás során a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködő partnerei a Joint Distribution Comitee (JDC), a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC), a Jewish Agency for Israel (Szochnut), a Bálint Zsidó Közösségi Ház, valamint Izrael Állam budapesti nagykövetsége.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Emlékezés Schneider Andorra, az árpádföldi mecénásra
Zsidó világ
„Élj általuk..." (boldogan)
2024. Május 09. / 09:35

„Élj általuk..." (boldogan)