Mai születésnapos: Frank Sinatra, egy megszállottan zsidóbarát olasz énekes

2016. December 12. / 16:53


Mai születésnapos: Frank Sinatra, egy megszállottan zsidóbarát olasz énekes

Segített megnyerni Izraelnek a Függetlenségi Háborút, pénzt gyűjtött a Wiesenthal Központnak, zsidó keresztapát választott a fiának és éveken át egy kis mezüzét hordott a nyakában egy frissen megjelent életrajz szerint.


Az egész Mrs. Goldennel, a zsidó szomszéd nénivel kezdődött abba a kisvárosban, ahol Sinatra a gyerekkorát töltötte. Édesanyja sokat dolgozott, hol elkényeztette, hol pedig szekálta a fiát, az érzelmi biztonságot ezért elsősorban nem ő, hanem Mrs. Golden jelentette a kisfiú számára a süteményeivel és az almáival. Sűrűn vigyázott rá, jobbára jiddisül beszélt kis szomszédjával és ő ajándékozta neki a mezüzét is, amelyet aztán évekig a nyakában hordott az öregasszony iránti hálája jeléül.

Ezt-azt azért otthonról is hozhatott, nem csak a szomszédból, édesanyja ugyanis azt mondogatta állítólag, hogy ő félig olasz, félig zsidó, ez utóbbit azonban csak képletesen értette. Ott, ahonnan ő érkezett, Genovában sok zsidó bankár és ügyvéd volt és ebből vonhatta le a következtetést: „ők is okosak, én sem vagyok éppen hülye és ők is onnan jöttek, ahonnan én jöttem”. Szóval így.

Sinatra már gyerekként is meglehetősen harcias volt és olaszként maga is sokszor vált idegenellenes támadások célpontjává: ilyenkor gondolkodás nélkül ütött és megtanulta, hogy a zsidók és a feketék a testvérei, „épp olyanok, mint ő”. Ebből a meggyőződéséből élete végéig nem engedett. Egy partin, már felnőttkorában, szó nélkül behúzott egyet egy kedélyesen zsidózó meghívottnak, és amikor a fülébe jutott, hogy egyes golfklubokba nem szívesen engednek be zsidókat, gyorsan belépett egy zsidó többségű klubba. Egyszerűen jobban érezte magát a zsidók, mint a rasszisták között.

A holokauszt mélyen megrázta, teljes szívével küzdött a zsidó állam megalapításáért, már 1947-ben nagygyűléseken énekelve tette le a garast a születő zsidó haza mellett és rögtön utána segített megnyerni az újszülött Izraelnek a Függetlenségi Háborút. Komolyan.

A New York-i maffia híres Copacabana klubja – Sinatra ugyanis, mi tagadás, impozánsan kiterjedt maffiakapcsolatokkal rendelkezett – annak a szállónak a közvetlen közelében volt, ahol a formálódó izraeli hadsereg, a Hagana emberei is dolgoztak. Azon dolgoztak konkrétan, hogy kijátsszák Truman elnök fegyverembargóját. Egyik vezetőjük, a magyar – egészen pontosan nagyvázsonyi - származású Teddy Kollek, aki később évtizedeken át volt Jeruzsálem polgármestere, észrevette Sinatrát a szomszédból és valamiért úgy döntött, hogy megbízik benne. Elmondta neki, hogy mi járatban van és megkérte, hogy csempésszen ki a kikötőbe – mivel őt figyelik – mintegy 1 millió dollárt. Az énekes megörült, hogy ilyen sokat segíthet a szívének kedves kis állam túlélésében, átvette a pénzt egy papírzacskóban, végrehajtotta a feladatot és a szállítmány megérkezett rendeltetési helyére.

Később ugyanezt megismételte a filmvásznon, színészként is harcolt ugyanis ugyanebben a háborúban: zsidó pilótát játszott abban az Izrael születéséről filmben, Az óriás árnyékában, amelynek címszereplőjét közeli barátja, a napokban 100 évessé lett Kirk Douglas alakította.

A fia keresztapjának is egy zsidó barátját kérte fel, és amikor a plébános nehezményezte a döntést, faképnél hagyta és keresett egy olyan papot, akinek nem volt baja a zsidó keresztapával: a gyerek megkaphatta a barát szép, bibliai nevét, az Emmanuel-t.

A ’60-as évek elején énekelt először Izraelben, a Függetlenség Napján, az állami ünnepen is és a hadsereg felvonulását David Ben Gurion mellett ülve nézte végig. Rengeteget adakozott különböző izraeli intézményeknek, például a Héber Egyetemnek és hatalmas összeget adott egy ízben külön a réges-régen az Eljövendő Világba költözött szomszéd néni, Mrs. Golden áldott emléke előtt tisztelegve. De jutott a Wiesenthal Központnak is: Simon Wiesenthal volt az egyik példaképe. A 80. születésnapján is ellátogatott Izraelbe többek között Walter Matthauval, Eilaton töltött némi időt mintegy 100 rajongójától körbevéve.

Minden idők egyik legnagyobb énekese, ez aligha vitatható, felettébb ellentmondásos figura volt. De mindazt, amit a rasszizmus ellen és a szomszéd néni emlékére tett, azt legalább biztosan jól tette. Nyugodjék békében, ma lenne 111 éves.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Szerdócz Ervin: A niszán hónap ünneplése