Mai születésnapos: A kis herceg, egy titkos zsidó mese

2017. Június 29. / 21:44


Mai születésnapos: A kis herceg, egy titkos zsidó mese

Antoine de Saint-Exupéry egy Leon Werth nevű barátjának ajánlotta leghíresebb könyvét, Leon Werthnek, „amikor még kisfiú volt”. Zidó kisfiú, akiből tragikus sorsú zsidó író lett.


Mindannyiunk régi kedvence, a kis herceg kalandjai a barátságról szólnak. Arról, hogy mi fűzhet össze ezen a furcsa, őrült világon, ahol egyikünk se tudja, mi dolga van, két eltévedt élőlényt egymással. A kis herceg otthon nem tud hangot találni a rózsával, amely a kis bolygóján virágba borul. Ezért elmegy és körbenéz a világban, hogy megkeresse a magány és az értetlenség változatait és hogy mégis megtaláljon valakit, akivel összebarátkozhat. Hosszú ideig kell kutatnia, amíg megérkezik a Föld nevű égitestre, ahol egy második világháborús francia pilótával találkozik, akinek gyorsan helyre kéne hoznia a gépét és még egy rókával. Hozzájuk lesz köze először életében, őket szelídíti meg. Lassan, fokozódó figyelemmel és érdeklődéssel és azzal a nyitottsággal, amelyet csak egy kisgyerek képes tanúsítani. Egy kisgyerek, akinek nincsen története, anyukája, apukája, a semmiből jön elő a sivatagban és a semmibe is tér vissza. Nem „igazi” úgymond. Egy már nem élő kisgyermek, aki a könyv végén visszatér a bolygójára, vagyis meghal. Egy kisfiú emléke, aki az író, a ronccsal vacakoló pilóta barátja volt. Az író legjobb barátja pedig egy kollégája volt, Léon Werth, neki, illetve az ő már rég nem fellelhető gyermeki énjének ajánlotta a könyvet Exupéry. Annak az embernek, akit, mint a kis herceg a rókát, egykor megszelídített, akit megtanult megérteni és szeretni, és akihez magányos is a legtöbb köze volt a világon.

„Ez a felnőtt a legjobb barátom a világon” – írja Exupéry Werthről és ez az ember éhezik, fázik és vigaszra szorul. Az ajánlás a második világháború közepén születik, a holokauszt alatt, amikor Werth a francia-svájci határ hegyei között bujkált zsidóként, már évek óta publikációs tilalommal sújtva. Ő maga nem beszélhetett bár, de a barátja, aki felelősséget vállalt érte, mint a kis herceg a rózsájáért és a rókáért, üzent neki a könyvvel, a történelem egyik legszebb és legsikeresebb gyerekkönyvével, amelyeknek ő volt a titkos főszereplője abból az időből, „amikor még kisfiú volt”.

Léon Werth túlélte a háborút, a barátja azonban 1944-ben eltűnt egy tervei szerint utolsó bevetésen. Az utolsó lett, csak nem úgy, ahogy képzelte.

Emlékeztette őt, hogy sosincs egészen egyedül, ott szunnyad benne egy félig-meddig elfelejtett kisfiú. Hogy ő maga a kis herceg, aki a pilótával találkozott

Ezt nehéz észrevenni, de azért sikerülhet. Mert jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. A szív látása számára pedig napnál is világosabban mutatkozik meg a zsidó íróbarát, a legjobb barát számára írt ajánlásban A kis herceg „zsidó titka”: a kölcsönösség és a szeretet.

Léon Werth legjobb barátja éppen 1900 június 29-én született, 117 éve és 44 évesen tűnt el a második világháborúban.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Már lehet jelentkezni az idei Kiskunhalasi Zsidó Táborba
Pályázatok
Ábrahám és a micve
2019. December 27. / 14:41

Ábrahám és a micve

Kommentek