Heisler András: A Mazsihisz a Jobbikkal nem kíván semmilyen kapcsolatba lépni

2019. Augusztus 16. / 11:23


Heisler András: A Mazsihisz a Jobbikkal nem kíván semmilyen kapcsolatba lépni

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke az alábbi válaszokat juttatta el a Jewish Telegraphic Agency (JTA) munkatársának egy, a közelmúltban megjelent cikkére reagálva, amelyet több magyarországi médium is közölt. Az alábbiakban Cnaan Lipshiz, a JTA munkatársának kérdéseit és Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének, a megjelent cikkre reagálva elküldött részletes válaszait közöljük.


A Mazsihisz a Jobbikot legitim magyar politikai mozgalomnak tartja? Ha nem, akkor miért nem? Ha igen, akkor a MAZSIHISZ mindig legitimnek tartotta a Jobbikot? Ha nem, az esetben mikor változott meg a véleményük?

A MAZSIHISZ minden fórumon, közleményében, nyilatkozatában deklarálta, hogy a Jobbikkal nem kíván semmilyen kapcsolatba lépni. Szövetségünk hivatalos álláspontja a mai napig változatlan és ezen néhány közösségünkhöz tartozó személy magánvéleménye nem módosít. A megszólaltatottak magánvéleményére ezért nem kívánunk konkrétan reagálni. Szövetségünk álláspontja ebben a kérdésben szilárd alapokon áll.

Mi a véleménye a Mazsihisz-nek a sok zsidó szavazót is magáénak tudó baloldali pártok és a Jobbik közti partnerségről? Ha igen, mi a véleményük? 

Hasonló egyértelműséggel nem kívánunk a magyarországi pártpolitikába beavatkozni. Magyarország legnagyobb zsidó felekezeteként nem dolgunk a pártok ügyeit intézni. Nem minősítjük sem a szélsőjobb és jobboldali pártok közötti, sem a szélsőjobb és baloldali pártok közötti koalíciókat. A koalíciókötés a pártok kompetenciája, a választóké pedig az, hogy elfogadják-e azokat. Az egyházaknak ebben a kérdésben nem osztottak lapokat. 

A Mazsihisz az újabb Fidesz kormányt károsnak tartja a magyar zsidó élet szempontjából?

A Mazsihisz a mindenkori magyar kormányokkal konstruktív együttműködésre törekszik. Szövetségünk a jelenlegi magyar kormánnyal számtalan területen sikeresen kooperál. Együttműködéseink értékközpontúak, kerüljük a kollaborációt és következetesen hangot adunk a zsidóságot, a történelmi emlékezést sértő jelenségeknek – függetlenül attól, hogy az éppen a hatalommal szembeni konfliktus felvállalását jelenti-e. A jelenlegi magyar kormány támogatja az egyházak munkáját, így a zsidó közösség fejlődését is. Kapcsolatunk a kormánnyal kiegyensúlyozott.

*

Kérdéseinek megválaszolásán túl felhívjuk szíves figyelmét, hogy Magyarországon október 13-án önkormányzati választásokat tartanak. Választásokkor egyes politikai szereplők nyomást kívánnak gyakorolni az egyházakra, hogy értékelvű hozzáállásukat feladva tevőlegesen is támogassák őket. Más magyarországi zsidó szervezetektől eltérően a magyarországi zsidóságot tradicionálisan képviselő Mazsihisz nem száll be egyetlen párt kampányába sem. Kifejezetten ügyelünk arra, hogy a felfokozott hangulatú kampányidőszakban csak különösen kirívó esetekben szólaljunk meg. Korábbi választások során gyakorolt önmérsékletünket a zsidó közösség visszaigazolta. Legjelentősebb zsidó felekezetként alapvetően híveinknek kell megfelelnünk: a tórai hagyományokat nem kívánjuk politikai haszonszerzés céljaira használni.

 A Mazsihisz 30 magyarországi taghitközség ernyőszervezete, amelyben a világi és a vallási vezetés tradicionálisan különválik. Közéleti kérdésekben a Szövetség választott világi vezetői kaptak felhatalmazást a szervezet képviseletére. Mindenki érzékelheti, hogy a Mazsihisz sokszínű, vibráló közösség, de közéleti ügyekben hivatalos irányvonala tagjai számára iránymutató.  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Andrew Fuchs fantasztikus élete (video)
2019. Augusztus 05. / 12:43

Andrew Fuchs fantasztikus élete (video)

Kommentek