Heisler András: A Mazsihisz a Jobbikkal nem kíván semmilyen kapcsolatba lépni

2019. Augusztus 16. / 11:23


Heisler András: A Mazsihisz a Jobbikkal nem kíván semmilyen kapcsolatba lépni

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke az alábbi válaszokat juttatta el a Jewish Telegraphic Agency (JTA) munkatársának egy, a közelmúltban megjelent cikkére reagálva, amelyet több magyarországi médium is közölt. Az alábbiakban Cnaan Lipshiz, a JTA munkatársának kérdéseit és Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének, a megjelent cikkre reagálva elküldött részletes válaszait közöljük.


A Mazsihisz a Jobbikot legitim magyar politikai mozgalomnak tartja? Ha nem, akkor miért nem? Ha igen, akkor a MAZSIHISZ mindig legitimnek tartotta a Jobbikot? Ha nem, az esetben mikor változott meg a véleményük?

A MAZSIHISZ minden fórumon, közleményében, nyilatkozatában deklarálta, hogy a Jobbikkal nem kíván semmilyen kapcsolatba lépni. Szövetségünk hivatalos álláspontja a mai napig változatlan és ezen néhány közösségünkhöz tartozó személy magánvéleménye nem módosít. A megszólaltatottak magánvéleményére ezért nem kívánunk konkrétan reagálni. Szövetségünk álláspontja ebben a kérdésben szilárd alapokon áll.

Mi a véleménye a Mazsihisz-nek a sok zsidó szavazót is magáénak tudó baloldali pártok és a Jobbik közti partnerségről? Ha igen, mi a véleményük? 

Hasonló egyértelműséggel nem kívánunk a magyarországi pártpolitikába beavatkozni. Magyarország legnagyobb zsidó felekezeteként nem dolgunk a pártok ügyeit intézni. Nem minősítjük sem a szélsőjobb és jobboldali pártok közötti, sem a szélsőjobb és baloldali pártok közötti koalíciókat. A koalíciókötés a pártok kompetenciája, a választóké pedig az, hogy elfogadják-e azokat. Az egyházaknak ebben a kérdésben nem osztottak lapokat. 

A Mazsihisz az újabb Fidesz kormányt károsnak tartja a magyar zsidó élet szempontjából?

A Mazsihisz a mindenkori magyar kormányokkal konstruktív együttműködésre törekszik. Szövetségünk a jelenlegi magyar kormánnyal számtalan területen sikeresen kooperál. Együttműködéseink értékközpontúak, kerüljük a kollaborációt és következetesen hangot adunk a zsidóságot, a történelmi emlékezést sértő jelenségeknek – függetlenül attól, hogy az éppen a hatalommal szembeni konfliktus felvállalását jelenti-e. A jelenlegi magyar kormány támogatja az egyházak munkáját, így a zsidó közösség fejlődését is. Kapcsolatunk a kormánnyal kiegyensúlyozott.

*

Kérdéseinek megválaszolásán túl felhívjuk szíves figyelmét, hogy Magyarországon október 13-án önkormányzati választásokat tartanak. Választásokkor egyes politikai szereplők nyomást kívánnak gyakorolni az egyházakra, hogy értékelvű hozzáállásukat feladva tevőlegesen is támogassák őket. Más magyarországi zsidó szervezetektől eltérően a magyarországi zsidóságot tradicionálisan képviselő Mazsihisz nem száll be egyetlen párt kampányába sem. Kifejezetten ügyelünk arra, hogy a felfokozott hangulatú kampányidőszakban csak különösen kirívó esetekben szólaljunk meg. Korábbi választások során gyakorolt önmérsékletünket a zsidó közösség visszaigazolta. Legjelentősebb zsidó felekezetként alapvetően híveinknek kell megfelelnünk: a tórai hagyományokat nem kívánjuk politikai haszonszerzés céljaira használni.

 A Mazsihisz 30 magyarországi taghitközség ernyőszervezete, amelyben a világi és a vallási vezetés tradicionálisan különválik. Közéleti kérdésekben a Szövetség választott világi vezetői kaptak felhatalmazást a szervezet képviseletére. Mindenki érzékelheti, hogy a Mazsihisz sokszínű, vibráló közösség, de közéleti ügyekben hivatalos irányvonala tagjai számára iránymutató.  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Így készül a tökéletes hanukai fánk
2020. December 09. / 10:46

Így készül a tökéletes hanukai fánk

Zsidó világ
Elindult a szavazás a Hanukatalizátor-díj idei jelöltjeire

Kommentek