Gyász: Elhunyt Deutsch Róbert főrabbi

2015. Augusztus 05. / 08:32


Gyász: Elhunyt Deutsch Róbert főrabbi

Megdöbbenve és mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 59-ik évében Deutsch Róbert főrabbi, a Bethlen téri zsinagógai rabbija, a Rabbitestület elnöke, a Rabbiság igazgatója, három gyermek édesapja ma reggel eltávozott. Báruh dáján háemet. Áldott az igaz bíró. Zihronó livráhá. Emlékéből fakadjon áldás. Temetésére holnap (csütörtök), 10:00 órakor kerül sor a Kozma utcai zsidó temetőben.


Deutsch Róbert főrabbi 1956-ban született Debrecenben. Édesapja a debreceni ortodox közösség legendásan nagy tudású sachtere, rituális metszője volt, aki sokig a rabbi-feladatokat is ellátta.

Deutsch Róbert az Országos Rabbiképző elvégzését követően több évig dolgozott a Dohány utcai zsinagógában, majd rövid ideig a Hegedűs Gyula (Csáky) utcai és az Újpesti zsinagóga rabbija volt. 1988 végétől a Bethlen téri zsinagóga vezetését vette át.

1989 óta volt a Budapesti Rabbiság igazgatója, hosszú éveken át a Rabbitestület vezetője. Tagja volt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezető testületének, vezetője volt a Magyarországi Rabbinikus Bíróságnak, a Bét Dinnek. A Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium vallási vezetője volt. Számos nemzetközi rabbinikus konferencián képviselte a hazai zsidóságot.

Soha nem szakított az ősi hagyományokkal, igyekezett mindent megtenni a vallásos zsidó élet fenntartása érdekében. A Bethlen téri zsinagóga életét felvirágoztatta, erős vallásos közösséget, szilárd minjent teremtett. Vezetése alatt működött a zsinagógában az Oneg Sabat Klub, az első cionista szellemi páholy, valamint a konzervatív zsidó diákszervezet, a Marom. Deutsch főrabbi munkájának köszönhetően lett díszterme a zsinagógának, megújult az udvarban emlékmű és játszótér került a kertbe. 2002-ben ő avatta fel a felújított Makói zsinagógát. A közel három évtized során többszáz alkalommal vezetett megemlékezést a holokauszt áldozatainak emlékére.

2010-ben – „az ősi hagyományok tiszteletben tartása és ápolása, a közösség összekovácsolása, a vallásos zsidó élet fenntartása, szervezése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként” a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést vehette át a köztársasági elnöktől.

Hosszú éveken át szerkesztette a zsinagógai éve naptárát, a Luáchot. Szerzője volt az 1987-ben megjelent Halljad Izrael című kötetnek, mely a Holokauszt utáni első, fiataloknak szóló kötet volt a zsidó vallás alapjairól Magyarországon. Többek között megjelent írása Schweitzer József 70. születésnapjára készült Emlékkönyvben is.

2015-ben együttműködést kezdeményezett a jeruzsálemi Koren Publishers vezetőjével a híres Koren imakönyv új, héber-magyar kiadásáról.

Három gyermeke közül fia, Péter, Izraelben tanult rabbinak, jelenleg a Dózsa György úti közösséget vezeti.

Deutsch Róbert főrabbit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége saját halottának tekinti. Temetésére, holnap (augusztus 6. csütörtök), 10:00 órakor kerül sor a Kozma utcai zsidó temetőben.

Báruh dáján háemet. Áldott az igaz bíró. Zihronó livráhá. Emlékéből fakadjon áldás.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Örök tűz égjen az oltáron – Jó szombatot!
Zsidó világ
„…és szólította a gyülekezés sátrából…"