Egy zsidómentő magyar edzőlegenda: Kiállítás egy argentin stadionban

2018. Április 04. / 13:13


Egy zsidómentő magyar edzőlegenda: Kiállítás egy argentin stadionban

Buenos Airesben, a River Plate stadionjában pár napja a holokauszt és a foci kapcsolatáról szóló kiállítás nyílt, amelynek egyik legfontosabb szereplője egy magyar zsidó edző, aki csalóból lett dél-amerikai edzőbálvánnyá.


Argentína egyik legnépszerűbb fociklubja, a River Plate a holokausztról rendezett kiállítást stadionmúzeumában, amely még másfél hónapig látható, a Buenos Aires-i Holokauszt Múzeum működött közre a kiállítás tervezésében.

A holokauszt elsősorban Európában zajlott, Dél-Amerikában keveset tudnak róla, a kontinensnek annyi köze van az eseményekhez, hogy sok zsidó próbált ide letelepedni az üldözetések elől. Külön termet szenteltek például Emerico Hirschlnek, vagyis Hirschl Imrének, egy pesti hentesnek, aki magyar fociedzőnek adta ki magát, hogy álláshoz juthasson, azt remélte, hogy a várhatóan gyors kirúgása után kifizetik, de máshogy alakultak a dolgok. Az ál-edző hiába forgatta fel a csapatot, minden mérkőzését megnyerte, úgyhogy mire belejött a dologba, megnyerte a River Plate zsinórban a ’30-as évek két bajnokságát, a River Plate történetében azóta is arany lapokon áll a pesti zsidó hentes neve, akiről sem ők nem tudták, sem ő maga nem tudta saját magáról, hogy edzőzseni.

Bizonyított aztán Uruguayban is újabb bajnoki címekkel és volt módja arra is felhasználni népszerűségét, hogy zsidókat segítsen bejutni Argentínába és életben maradni, embermentővé lett, az egyik asszony, aki neki is köszönhette az életét, később a felesége lett, lányuk jelen is volt a kiállítás megnyitóján, ő beszélte el szülei szerelmének történetét a Zsidó Hírügynökségnek.

riverplate_3.jpg
Gabriela Hirschl és Leonardo Albajari


A kiállítás jórészt európai csapatokról szól, játékosokról, akik ellenálltak a náciknak és meggyilkolták őket, a német válogatott első zsidó tagjáról, az Auschwitzban meghalt Julius Hirschről, aki az első világháborúban is harcolt Németországért, Antony Likoról, a lengyel ellenállás focista tagjáról, akit szintén Auschwitzban pusztítottak el és Matthias Sindelarról, aki nem volt hajlandó a Harmadik Birodalom válogatottjában focizni és ő is az életével fizetett érte.

A River Plate és a Holokauszt Múzeum vezetője együtt nyitották meg a tárlatot a River Plate stadionjában.

A Jewish Telegraphic Agency írása alapján


Post_1200x628_01.jpg

Egyéni döntések, közös értékek!
Idén is arra kérjük Önöket, hogy adójuk egyházaknak adható 1%-ával támogassák a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége munkáját, mert 1 döntés, érteket teremt. Technikai szám: 0358!

Letölthető EGY-SZA nyomtatvány ide kattintva

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek