Az izraeli ellenzék vezetője felszólítja Netanjahut, ne jöjjön Budapestre

2017. Július 05. / 15:56


Az izraeli ellenzék vezetője felszólítja Netanjahut, ne jöjjön Budapestre

„Ha Orbán miniszterelnök úr nem kér személyesen bocsánatot” azért, amit Horthyról mondott, akkor a magyar származású Jáir Lapid szerint Netanjahunak le kell mondania nemsokára esedékessé váló magyar útját”.


Az angol nyelvű izraeli lapok egyikében, a Times of Israelben jelentette meg cikkét az izraeli ellenzék egyik legerősebb pártjának, a középjobboldali Yesh Atid (Van Jövő) vezetője, amelyben fél-autokrata vezetőnek nevezi Orbán Viktort, aki a sajtó szabadságát korlátozni kívánja, tisztességtelen eszközökkel lép fel ellenfeleivel szemben és „kivételes államférfinek” nevezte nemrég Horthy Miklóst.

Horthyt a cikk a modern antiszemitizmus egyik alapító atyjának nevezi, ezt a numerus clausus, amely komolyan korlátozta a zsidó hallgatók létszámát a felsőoktatásban, ezzel Lapid szerint azok közé tartozott, akik jóval Mussolini és Hitler fellépése előtt a zsidók jogait korlátozó törvényeket kezdtek alkotni Európában. A helyzet a ’30-as években tovább romlott Lapid összefoglalója szerint, Magyarország csatlakozott a tengelyhatalmakhoz és fokozódott az állami antiszemitizmus is ezzel párhuzamosan. Lapid a vidéki zsidóság deportálásával zárja Horthy pályájának értékelését és elmondja azt is, hogy a megsemmisített vidéki zsidóság soraiban ott voltak az ő családtagjai is, „hűséges magyar állampolgárok, akiknek egyetlen bűne az volt, hogy zsidók voltak”. Horthyt a deportálások miatt háborús bűnösnek nevezi, aki szerinte nem kevésbé felelős a magyar zsidók haláláért, mint a nácik.

Az izraeli válasz Lapid megítélése szerint nem hatotta meg a magyar kormányt. Úgy látja, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter kommentárja, hogy Horthy nem védte meg a magyar zsidóságot, olaj a tűzre, mivel Horthy nem egyszerűen nem védte meg őket, a gépezetnek, amely elpusztította őket, maga is része volt. Ezért gondolja azt, hogy a miniszterelnök, ha van benne nemzeti büszkeség, különösen egy történész fiaként, kijelentése visszavonását kell, hogy követelje Orbán Viktortól és ha erre nem hajlandó, le kell mondania magyarországi látogatását.

A The Times of Israel írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Omike
„Ne engedjük veszni a zsidó művészeket!”
Hírek, lapszemle
Dokumentumfilm készül a szombathelyi zsidó temetőről