Annie Leibowitz, a világ legragyogóbb portréfotósa

2017. Október 01. / 18:29


Annie Leibowitz, a világ legragyogóbb portréfotósa

Ő készítette az utolsó képet John Lennonról aznap, amikor megölték, ő fotózta le forradalmat kirobbantva a terhes Demi Mooret, Whoopi Goldberget egy fürdőkád tejben fekve, II. Erzsébetet tiara nélkül és gyönyörű fotókat csinált élete legnagyobb szerelméről, Susan Sontag írónőről is.


A világ története és jelene, a saját világunk egyre inkább képekben él bennünk. Könnyebb volna az utolsó 50 év történetét képekben elmesélni, mint szavakkal. Egy ikonikus képben benne vannak a történetek, egyetlen pillanatban rögzítve, ott van az elcsípett mozdulatban a múlt, amelyből indul és a jövő, amelybe vezet a mozdulat. Emlékezetünk egyre inkább képi emlékezet. Lesz az előző és a mostani századnak néhány olyan története, nagy történetek, amelyeket Annie Leibowitz zsidó fotóművésznő képei őriznek majd meg nekünk. John Lennonról sokaknak jut eszébe a híres kép, amelyen az ágyon fekve átöleli Yoko Onot. Miután elkészült a fénykép, Lennon felöltözött és távozott hazulról, hogy összefusson az emberrel, aki meggyilkolta.

Magazinfotót kellett volna csinálnia a terhes Demi Mooreról, úgy, hogy lehetőleg ne nagyon látsszon, hogy már nagy a hasa, a divatvilág árucikkeinek értékét csökkenti az anyaság és Leibowitz úgy döntött, nem árucikket fog ezúttal fotózni lapeladási célra, hanem terhes asszonyt, aki egy új életet ad majd nekünk, szóval az életet fogja fotózni. A kép mindenki szeme előtt ott van, legfeljebb nem tudja, hogy készült és ki kattintott, mellesleg a lapot is eladta és fotótörténelemmé vált. Egyszerű tulajdonképpen, tudni kell, mikor van éppen történelem és olyankor fényképezni, vagy előállítani a képpel a történelmi helyzetet. Ezeket tudja Annie Leibowitz.

Whoopi Goldberget, aki különben tiszteletbeli zsidó is, amint erről gondosan beszámoltunk itt – egy fürdőkádnyi tejben félig elmerülve fényképezte, II. Erzsébetet pedig tekintélyes, kissé dühös néninként, tiara nélkül.

És hosszan fényképezte a közelmúlt legérzékenyebb, legszellemesebb esszéistáját és íróját, akinek mi, magyarok Krasznahorkai László nemzetközi elismertetését is köszönhetjük, Susan Sontagot, a zsidó szellem egyik leginspirálóbb figuráját. Elkísérte társaként Sontagot 15 éven át, egészen a kapuig, az Eljövend Világ kapujáig, amelyen az írónő 2004-ben haladt át. Egy könyve borítójára kellett volna lefotóznia, így indult és egy páratlan, megrázó szerelem vált belőle. Olyan személyes képek, amelyek egyszerre beszélnek a szerelemről és a halálról úgy, ahogy erről a jól ismert, sokszor megírt történetről még nem sokan beszéltek.

A képek megrögzítője és szabadon engedője, Annie Leibowitz, a nagy zsidó fotós ma 68 éves. Isten éltesse!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek