A Mazsihisz egy összehangolt támadássorozat közepette teszi a dolgát

2021. Január 29. / 12:17


A Mazsihisz egy összehangolt támadássorozat közepette teszi a dolgát

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az elmúlt évben sikeresen védte meg kórházát, szociális és oktatási intézményeit, valamint közösségeit a világjárvány következményeitől. Eközben országszerte sikeresen terelte át a hitéletet az online térbe, ahol heti több istentiszteleten, közösségi programon és tanításon várja híveit. Sikeres együttműködéseink vannak a magyar kormánnyal, jelentős nemzetközi, vallásközi programokban veszünk részt, fejlődik kórházunk, egyetemünk és számos zsinagógánk. 

Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a korlátozások feloldása után még színvonalasabb és színesebb, a magyar neológ zsidó hagyományokhoz hű közösségeket tudjunk szolgálni.

Mindeközben a Mazsihisz fél éve sajnos egy összehangolt támadássorozat közepette teszi a dolgát. Ez részben a nyilvánosság előtt zajló folyamat, amelynek forgatókönyve újra és újra ugyanaz: egy névtelen revolverhonlap hamis információkkal gyalázza a szervezetet, mocskolja vezetőit, rabbijait, munkatársait, kiszivárogtatja belső anyagainkat, majd ez így kreált álhíreket átemeli egy ellenérdekelt zsidó szervezet médiája, ahonnan valóságként, forráskritika nélkül veszi át a magyar sajtó és a nemzetközi zsidó média egy része.

A megrágalmazottak közül többen megtették a szükséges jogi lépéseket: ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, a nyomozás már több esetben megindult.

Általánosságban elmondható, hogy a Mazsihisz demokratikus felépítése és transzparens működése minden tagja számára biztosítja, hogy probléma esetén panaszt tegyen. Szervezetünk belső rendje garantálja a bejelentések objektív kivizsgálásának lehetőségeit. Amennyiben bárki bizonyítékokkal támasztja alá a híreszteléseket, akkor a Mazsihisz ügyvezető igazgatója késlekedés nélkül vizsgálatot rendel el. A névtelen és bizonyítékok nélküli bejelentések azonban – legyenek azok anonim levelek vagy névtelen szerzők által működtetett blogbejegyzések – önmagukban nem alapozhatnak meg vizsgálatot. 

Magyarország XX. századi történelmében a névtelen bejelentések kezelése sok egyéni, családi, vagy közösségi tragédiát okozott. Mi tanultunk ebből.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek