Még nem tudni, mikor nyit a berettyóújfalui zsinagóga állandó tárlata

2020. Június 17. / 12:00


Még nem tudni, mikor nyit a berettyóújfalui zsinagóga állandó tárlata

Szerző: Kácsor Zsolt

Az eszközbeszerzés és a kiállítás, valamint a turisztika attrakciók beszerzése és beépítése, majd a projekt marketingtevékenységei 2021 tavaszáig elhúzódnak. Ebben a munkában a Berettyó Kulturális Központ szakértője Heller Zsolt etnográfus, muzeológus, a Debreceni Egyetem oktatója – tudtuk meg Kállai Iréntől, a központ vezetőjétől.


Amint arról korábban beszámoltunk, a járvány ellenére sem álltak le a berettyóújfalui zsinagóga felújítási munkálatai. A felújításhoz a Hajdú-Bihar megyei kisváros 230 millió forintot nyert, amit a kormány tavaly nyáron 275 millióval egészített ki. A tavaly ősszel kezdődött munkák a kijárási korlátozás idején is jól haladtak, bent már a freskókat készítik és hamarosan a padlót is helyreállítják. A műszaki átadás idén ősszel várható.

Mivel a zsinagóga épületét kulturális centrummá kívánják alakítani, azzal a kérdéssel kerestük meg a helyi önkormányzat vezetését, hogy milyen részleteket lehet tudni az épületbe tervezett állandó kiállításról. 

Érdeklődésünkre Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ, a zsinagóga majdani működtetőjének igazgatója válaszolt, aki azt mondta: a műszaki átadás után „a kiszolgáló épület eszközbeszerzése és a kiállítás,  illetve a turisztika attrakciók beszerzése és beépítése, majd a projekt marketing tevékenységei 2021 tavaszáig elhúzódnak, pontos időpont a nyitásra még nincs". Hozzátette: „ebben a munkában a kezdetektől, a tervezéstől partnerünk és szakértő segítőnk Heller Zsolt etnográfus, muzeológus, a Debreceni Egyetem oktatója, aki számos zsinagóga kiállítását is rendezte már".

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek