Könyvajánló: A legendás Hatvany család el nem múló öröksége

2023. December 19. / 10:09


Könyvajánló: A legendás Hatvany család el nem múló öröksége

Ha a Hatvany családra gondolunk, akkor elsősorban a nagy irodalmi mecénások, báró Hatvany Lajos és unokatestvére, báró Hatvany Bertalan jut az eszünkbe. A család egyik leszármazottja, Hatvany Helga azonban most olyan családi monográfiát írt, amelyben „irodalmi emlékművet" állított az édesapjának, Hatvany Józsefnek is.

Viharos idők – A Hatvany család legendás öröksége címmel a Libri adta ki a jelenleg az Egyesült Államokban élő, 1960-ban született Hatvany Helga írását, amely annak a nagyszerű, kiváló családnak állít emléket, amely nemcsak a magyar irodalomtörténetbe, hanem a magyar gazdaságtörténetbe is örökre beírta a nevét. 

hat.jpg

Iskolai tanulmányaink folytán a Hatvany családról elsősorban a nagy irodalmi mecénások jutnak eszünkbe: a Nyugat egyik alapítója és Ady Endre támogatója, báró Hatvany Lajos, valamint az unokatestvére, a Szép Szót megalapító és József Attilát segítő báró Hatvany Bertalan. Holott ha Hatvany Helga könyvét elolvassuk, megtudjuk: a család zseniális tagjai a XIX. században és a XX. század első évtizedeiben a magyar gazdaság meghatározó szereplői voltak, akik tehetségükkel, szorgalmukkal és üzleti érzékükkel voltaképpen a magyar nemzetgazdaság egészéhez járultak hozzá vállalkozásaik, gyáraik, kereskedelmi tevékenységük révén.

Ez az ország nagyon-nagyon sokat köszönhet ennek a családnak, úgyhogy a kötet alcímét – engedelmükkel – én inkább így fogalmaztam volna meg: A legendás Hatvany család el nem múló öröksége.

Hiszen a különböző diktatúrák hiába rombolták le mindazt, amit a család felmenői, az 1865-ben elhunyt Deutsch Ábrahám, Deutsch Ignác (1803-1873), Deutsch József (1824-1903) és Deutsch Bernát (1826-1893) megalapoztak vállalkozásaikkal, a különböző politikai kurzusok – nincs rá jobb szó – hiába fosztották ki ezt a családot, az örökségük el nem múlik. 

S most már annak a Hatvany Józsefnek (1926-1987) az emléke előtt is tiszteleghetünk, aki nem tartozik ugyan a család ismert tagjai közé, ám a lánya, Helga kötetéből kiderül: ez a szelíd, roppant művelt, tehetséges és okos ember méltó volt nagynevű elődeihez. Neki nem adatott meg, hogy arisztokrata körülmények között éljen, neki nem adatott meg, hogy roppant vagyon fölött rendelkezzen, de megadatott neki az, ami a rangnál és a vagyonnál sokkal fontosabb: egész életében sugárzott belőle a szeretet, és ez a szeretet visszasugárzott rá a környezetéből. Hatvany Helga családmonográfiájának (a forrásértékű adatai mellett) ez a legnagyobb erénye: annak az emberségnek a kidomborítása, amelyet a kurzusok, diktatúrák és korok viharai sem tudtak elpuszítatani.

Aki bővebben szeretne Hatvany Helgáról olvasni, annak ajánljuk az Index.hu remek írását, amelyet itt találnak.

Hatvany Helga: Viharos idők – A Hatvany család legendás öröksége, Libri, 2023, 306 oldal, 5999 forint.

Címlapkép: Hatvany Helga. Fotó: Szollár Zsófi / Index.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Történelem: A spanyol zsidók és Jehuda Ibn Gabirol
Zsidó világ
A haszidok ezt a magyar dalt éneklik Purimkor szerte a világon