Budapestre jön Serge Bloch, a világ egyik legismertebb illusztrátora

2019. Október 05. / 20:44


Budapestre jön Serge Bloch, a világ egyik legismertebb illusztrátora

A jövő héten Budapestre érkezik Serge Bloch világhírű francia képzőművész, illusztrátor, akinek a könyvei több milliós példányszámban fogynak szerte a világon. A zsidó származású művész látogatásának apropója, hogy a Héber Biblia történeteit ábrázoló munkáiból Egyszer volt, sokszor volt | Rajzolva, mesélve, lefordítva címmel a Műcsarnokban nyílik kiállítása.


Serge Bloch a kortárs illusztrátorok egyik legnagyobbika: több mint háromszáz könyvet illusztrált már, grafikái olyan lapokban jelennek meg rendszeresen, mint a New York Times, a Wall Street Journal, a Le Monde vagy a Süddeutsche Zeitung. Magyarul viszonylag kevés könyve elérhető, ezek közül is az egyik leghíresebb a Davide Calival közös Az ellenség című kötet, és a Jean-Philippe Aroud-Vignod-val együtt jegyzett Nyomozás a suliban sorozat. 

Serge Bloch több helyen elmondta, hogy számára az elmúlt időszak legnagyobb munkája a Biblia illusztrálása volt. Hatalmas vállalkozás e könyv születése: Frédéric Boyer íróval négy évig dolgoztak az 528 oldalas, mintegy kétezer rajzot tartalmazó, nagyméretű köteten, amely az Ótestamentum jól ismert történeteit mutatja be. Blochnak ez volt az első közös munkája Boyer-val, aki 2001-ben már dolgozott egy nagyszabású projekten, amelynek keretében bibliamagyarázók és kortárs francia írók készítettek teljesen új francia fordítást a Bibliához.

Biblia_Az osi tortenetek.jpg

A Biblia – Az ősi történetek című könyvet a Scolar Kiadó adta ki magyarul.  Ez a neon és metál színekben játszó, tekintélyes méretű kötet önálló műalkotás: harmincöt történetet mesél el az Ótestamentumból a Genezistől Dániel könyvéig modern és szórakoztató stílusban, ihletett illusztrációkkal és takarékos, míves prózanyelven. Serge Bloch értő és érzékeny módon eleveníti meg mindannyiunk kedves bibliai történeteit, látszólag egyszerű grafikái szokatlan érzelmi mélységet és hordoznak. 

A közérthető és elgondolkodtató szövegeket a történetek hátterét és szimbolikáját megvilágító jegyzetek kísérik. Kortárs aktualitással teli, univerzális érvényességű szövegek ezek szerelemről haragról, árulásról, hitről és bátorságról – olvasásuk minden generációt, hívőt és hitetlent egyaránt arra sarkall, hogy új fénytörésben lássa a már jól ismert bibliai történeteket. A kötetből egy százötven perces animációs film is készült. A filmet ugyanazzal az ambícióval készítette a két szerző, mint a könyvet: igyekeztek bibliai szöveg teljes gazdagságát visszaadni, hogy a fiatalabbak is befogadhassák, beleérezhessék magukat a történetekbe.


serge.jpg

Az Egyszer volt, sokszor volt | Rajzolva, mesélve, lefordítva címmel a Műcsarnokban  2019. október 11-én nyílik meg Serge Bloch és Frédéric Boyer kiállítása, amely az alkotópáros munkájába enged bepillantást: három teremben kilenc animációs filmet mutatnak be, amelyeket Serge Bloch grafikáinak látványvilága és a magyarul most megjelent könyvének lapjai egészítenek ki. 

Az animációk nagyrészt a Teremtés könyvének legismertebb részeit dolgozzák fel: a Teremtés, az Édenkert, Káin és Ábel, Ábrahám, Sára és Noé történetét; valamint Józsué könyvéből Jerikó város elfoglalását és Jónás Könyvéből Jónás próféta elhívatását. Mélyen emberi tapasztalatokat és élethelyzeteket élhetünk át: a szeretetet, a féltékenységet, a száműzetést. Nem csupán a nyugati kultúrát megteremtő ősi elbeszélésekkel találkozunk – melyeken a három monoteista vallás egyaránt osztozik –, de azzal a világgal is, amelyben ma élünk. Részesei vagyunk e krónikának, ez a mi történetünk. A tárlat kurátora Tulipán Zsuzsanna.

A képzőművész természetesen ellátogat a Műcsarnokba a jövő héten, de egy közönségtalálkozón is részt vesz október 11-én, péntek 16 órától a Francia Intézetben, ahol a Scolar kiadásában megjelent Biblia-könyve és a Műcsarnokban rendezett tárlat lesz a központi téma. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek