Balatoni nyár: Siófokon lesz az ősbemutatója Jávori Fegya új musicaljének

2022. Július 14. / 16:19


Balatoni nyár: Siófokon lesz az ősbemutatója Jávori Fegya új musicaljének

Siófokon lesz az ősbemutatója Jávori Ferenc Fegya: „A Levi’s Story – a Farmerkirály” című musicalnek július 15-én és 16-án. A musicalt a farmerkirály, Levi Strauss élete és az amerikai kivándorlási hullám ihlette. A történet valahol ott kezdődik, ahol a Hegedűs a háztetőn véget ért, és ezen belül Levi (Lőb) Strauss kalandos életét, karrierjét, a farmernadrág, a blue jeans születését meséli el.

A Levi’s Storyt a Pesti Broadway Alapítvány és a Veszprémi Petőfi Színház koprodukciójában mutatják be, Kerényi Miklós Gábor rendezésében. Zeneszerzője Jávori Ferenc „Fegya”, a dalszövegeket Müller Péter Sziámi írta. Az autentikus táncokat a koreográfus, Király Béla a kortárs táncművészet köntösébe bújtatja.

A darab, mely a világsiker musicalje szlogent kapta, a farmerkirály, Levi (Lőb) Strauss kalandos életét meséli el az amerikai kivándorlási hullám közepette, és természetesen a farmernadrág, a blue jeans születését. Zenei érdekessége, hogy a klezmer mellett lesz benne country, müncheni sördal, valamint mai jellegű musicalszám, de orosz-német népzenei alapokból felépített kórus is.

Az előadás főbb szerepeiben Szulák Andrea, Szabó P. Szilveszter, Kerényi Miklós Máté és Kardffy Aisha lesz látható. A produkció ősbemutatójára 2022. július 15-én és 16-án kerül sor a Siófoki Szabadtéri Színpadon, augusztus 26-án és 27-én Fertőrákoson láthatják a nézők, októberben pedig megérkezik kőszínházba is, a Veszprémi Petőfi Színház színpadára.

Levi Strauss (1829-1902) szegény németországi zsidó családból származott. Löb Strauß néven született, 18 éves korában édesanyjával és két nővérével kihajóztak az Egyesült Államokba. 1850-től hívta magát Levi Straussnak. 1853-ban megkapta az amerikai állampolgárságot, aztán elköltözött San Franciscóba, itt ruházati üzletet nyitott. Eleinte vitorlavászonból készített nadrágokat a munkásoknak Strauss. Az 1870-es évek végén Jacob Davis, egy szabó elkezdett nadrágokat készíteni fém szegecsekkel, hogy jobban bírják a nadrágok. A Levi Strauss & Co. nevű cége elkezdte gyártani a Levi's márkájú farmernadrágokat.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Kiállítással és koncerttel emlékeznek ma Seress Rezsőre Komáromban
Hírek, lapszemle
Ez volt az első miskolci zsidó sóletfesztivál
Megemlékezések
Gyász: 97 éves korában elhunyt Fahidi Éva, holokauszttúlélő