Ünnepi vízsugár és születésnapi torta: 30 éves az El-Al Budapest-Tel Aviv légijárata

2019. November 18. / 14:06


Ünnepi vízsugár és születésnapi torta: 30 éves az El-Al Budapest-Tel Aviv légijárata

Szerző: Kácsor Zsolt

Ünnepi külsőségek között fogadták az El-Al izraeli légitársaság Boeing 787-9 Dreamliner típusú, Jerusalem of Gold nevű repülőgépét ma délelőtt a ferihegyi repülőtéren, ahol a gépet a tűzoltók vízsugárral, az ünnepségre érkezett vendégeket pedig születésnapi tortával és zenével köszöntötték. A kivételes fogadtatás oka az, hogy az izraeli légitársaság 1989 óta megszakítás nélkül repül Budapest és Tel Aviv között. 


Azt kértem a kollégáktól, hogy a légitársaság legszebb repülőgépét küldjék el erre az alkalomra. És íme, nagy örömömre itt van Jeruzsálem aranya, a szépséges Boeing 787-9 Dreamliner – mondta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren várakozó sajtómunkásoknak Váradi János, az El-Al légitársaság magyarországi képviseletének ügyvezetője. 

Mint fogalmazott, a Budapest-Tel Aviv légijárat oda-vissza igen népszerű, nem kivételes eset tehát, hogy a mai gép is teljes létszámmal, vagyis 282 utassal repült. A fokozott érdeklődés következménye, hogy mára a tel avivi desztináció a Budapestről elérhető öt legnépszerűbb utazási célpont között van. 

légi.jpgA légitorta

Az említett Dreamline az úgynevezett szélestörzsű repülőgépek közé tartozik, vagyis az ülőhelyek között két folyosóval rendelkezik, ami sokkal kényelmesebbé, komfortosabbá és tágasabbá teszi a hagyományos, keskenytörzsű gépekhez képest. 

Ezzel kapcsolatban Váradi János elmondta, hogy az El-Al már harminc éves is rendszeresen repült szélestörzsű gépekkel a 3-3,5 órás Budapest-Tel Aviv útvonalon. Az elmúlt 3 évtizedben közlekedtettek 747-es, 767-es és 707-es Boeing repülőket, jelenleg főleg a keskenytörzsű 737-esekkel dolgoznak a magyar-izraeli desztinációban. Az ügyvezető elárulta: december első napjaiban Budapestre érkezhet a társaság  új, 787-8-as Dreamliner gépe, amelyik olyannyira új, hogy jelenleg még az amerikai gyárban van. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor idővel menetrend szerint közlekednek majd szélestörzsű gépek Magyarország és Izrael között, igény legalább is van rá, mint ahogyan azt a desztináció népszerűsége és kihasználtsága mutatja.  

Nem csak a mai Tel Aviv-Budapest járat repülőgépe volt szépséges és különleges, hanem a fogadására készült születésnapi torta is, amely sematikus térképet ábrázolt a szóban forgó légifolyosóval. A sütemény kóstolása közben hamisítatlan klezmer, jiddis zene szólt, fellépett  többek között Nógrádi Gergely főkántor, a Zsidó Pavarotti cím kitüntetettje. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Virágszimfónia a debreceni zsinagógában holnaptól
Zsidó világ
Új ösztöndíjprogram Izraelbe zsidó fiataloknak

Kommentek