Új tárlatrész nyílt a szeredi Holokauszt Múzeumban

2020. Február 12. / 14:38


Új tárlatrész nyílt a szeredi Holokauszt Múzeumban

Megnyitották a szeredi (Sered) Holokauszt Múzeum állandó kiállításának új, befejező részét, amely a 2. barakk nevet viseli – tájékoztatta az MTI-t a nyugat-szlovákiai városban lévő intézmény szerdán.

Az új tárlatrész a Szlovákia területén lévő gettókat és táborokat mutatja be, azon belül külön foglalkozik az úgynevezett 6. munkazászlóaljba besorolt zsidókkal. Az új tárlatrész a múzeum 2015-ben építeni kezdett és 2016-ban megnyitott állandó kiállításának befejező szakasza.

A szeredi Holokauszt Múzeumot a második világháború idején ugyanott működő munkatábor helyszínén hozták létre. A múzeum az egykori tábor öt épületében működik, ezeket 2009-ben kezdték el felújítani. Az állandó tárlat anyagának nagy részét korabeli dokumentumok, fotók és más olyan kiállítási tárgyak képezik, amelyek összefüggésben vannak a zsidók szlovákiai üldöztetésével. A kiállított anyagok között egy marhavagon is van, amellyel zsidókat deportáltak szállítottak Auschwitzba.

Az intézmény tájékoztatása szerint az állandó tárlatot vezető szlovák történészek és izraeli szakértők közreműködésével, valamit a tábort annak működése idején megjártak segítségével állították össze. A szeredi Holokauszt Múzeum állandó tárlatának befejezésére a jelenlegi pozsonyi kabinet vállalt garanciát.

A szeredi Holokauszt Múzeum létrehozása 2009-ben kezdődött el az egykori tábor épületeinek felújításával. A 7,5 millió eurós projektet a kulturális minisztérium és a pénzügyminisztérium finanszírozta, részben európai uniós forrásokból, ez az első ilyen intézmény Szlovákiában. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek