Közel kétezer antiszemita internetes tartalmat azonosítottak Európában

2024. Július 04. / 20:48


Közel kétezer antiszemita internetes tartalmat azonosítottak Európában

– Több európai ország együttműködésével közel kétezer, online terjesztett antiszemita tartalmat sikerült azonosítani és eltávolítani – közölte ma a hágai székhelyű Europol, amely az  Európai Unió  rendőrségi együttműködési szervezete. A műveletben 18 ország bűnüldöző szervei vettek részt.

Az Europol közleménye szerint a június 27-én tartott online művelet az antiszemita tartalmak széles skáláját célozta, beleértve a gyűlöletbeszédet, a holokauszt tagadását és a zsidó közösségek elleni erőszak dicsőítését.    

A művelet elsődleges célja az illegális tartalmak eltávolítása volt, és annak biztosítása, hogy az online platformok betartsák a gyűlöletbeszédre és a diszkriminációra vonatkozó európai szabályozást – tájékoztattak.    

A vizsgálatok rámutattak, hogy az antiszemita tartalmak széles körben elterjedtek, különösen a dzsihadisták, illetve szimpatizánsaik, valamint úgy a jobboldali, mint a baloldali szélsőséges csoportok között

Az ilyen tartalmakat azonban egyéni felhasználók is terjesztik különböző online platformokon. A gyűlöletbeszéd elterjedését különösen a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen október 7-én elkövetett támadása és az azt követő izraeli katonai válaszcsapás váltotta ki – közölték.    

A műveletben 18 ország (Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Dánia, Franciaország, Írország, Litvánia, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, valamint Svájc, Ukrajna és az Egyesült Királyság) bűnüldöző szervei vettek részt.

(MTI)

Illusztráció: Europol/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Győri megemlékezés: „Ott már csak a csend honolt"
Zsidó világ
Binjomin rabbi: Mikor érdemes beleállni a vitába?