A védőoltás önkéntes és ingyenes – mindenki oltassa be magát!

2021. Január 15. / 08:55


A védőoltás önkéntes és ingyenes – mindenki oltassa be magát!

A koronavírus elleni vakcina Magyarországon egyelőre korlátozott számban elérhető, jelenleg az államilag irányított oltási terv szerint zajlik az emberek oltása. A Mazsihisz intézményei közül a Szeretetkórház dolgozóit már beoltották. A hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy ne dőljenek be az internetes bűnözőknek, akik vakcinahirdetésekben kínálnak a gyanútlan vásárlóknak hamis oltóanyagot. A védőoltás ingyenes, önkéntes és fontos!


Mint arról honlapunkon már beszámoltunk, a Mazsihisz szeretetkórházában a napokban több száz védőoltást adtak be a dolgozóknak. Mivel a zsidó közösség több idősotthont működtet, felhívjuk a figyelmet arra is: a  Szövetséghez tartozó idősotthonokban is elérhető lesz a  védőoltás hamarosan.

A Miniszterelnökség bejelentése szerint ezen a hétvégén országszerte folytatódik a koronavírus elleni oltás az idősotthonokban, ahol múlt héten azért kezdődött meg a védőoltás, hogy a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok minél előbb védettek legyenek. Az elmúlt napokban a legnagyobb – 400-nál is több embert ellátó – idősotthonokban végeztek az oltás beadásával, majd következtek a kisebb, a 150-400 embert gondozó intézmények. A vakcinát múlt vasárnapig országszerte az idősotthonokban 7 ezer lakó és dolgozó kapta meg a Miniszterelnökség illetékes államtitkársága szerint. 

A kormányzat tájékoztatása szerint – mivel vakcina korlátozottan áll rendelkezésre –  továbbra is nagyon fontos a fertőzés megelőzése, ezért folytatódnak a célcsoportos tesztelések a kormányhivatalok szervezésében. Ezen a hétvégén a gyermekvédelemben és a szociális alapellátásban tevékenykedőknek, mintegy 47 ezer embernek biztosítják a tesztelés lehetőségét. 

A kormányhivatalok munkatársaiból, orvosi, egészségtudományi képzésben tanuló egyetemi hallgatókból álló mintavevő csapatok január 16-án és 17-én 8 és 16 óra között 120 helyszínen várják az érintetteket, akik a várakozás elkerülésére január 15-én 14 óráig a szocszures.kh.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot.

israel_dose.pngIzrael magasan az első

Eddig ennyi vakcina jött

Az állami hivatalok tájékoztatása szerint Magyarországra 2020. december 26. és 2021. január 4.  között összesen három Pfizer-vakcina szállítmány érkezett, amely eddig  közel 79 ezer oltását tette lehetővé. Az országba érkező vakcinákból a második oltáshoz szükséges adagokat automatikusan tárolják az oltóközpontok. A Pfizer-vakcinából a negyedik szállítmány – összesen 81 tálca oltóanyag – érkezése hamarosan várható, az újabb adag 47 385 személy oltását teszi lehetővé. A Pfizer-multicég zsidó származású vezérigazgatójának jelentős szerepe volt Izrael sikeres védekezésében. .

A kormányzati szervek tájékoztatása szerint Magyarország eddig 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le több gyártónál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac)  több tíz milliárd forint értékben.  A kormány ezeken túl  izraeli, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is tárgyal, hogy lehetőleg minél több vakcina legyen elérhető hazánkban.

magy_dose.pngMagyarország a régió országait tekintve az élen áll

A következő hetekben várhatóan újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is. 2021 első felében pedig várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. 

Az ORFK tájékoztatása alapján felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy  védőoltásként hirdetett vakcinákat semmilyen körülmények között nem szabad megrendelni az internetről! A világhálón a hiszékenységet kihasználó csalók hamisított, nem bevizsgált, a kereskedelmi forgalomban nem elérhető, nem engedélyezett terméket árusítanak. 

Mivel volt olyan álhír közösségünkben, hogy a holokauszttúlélők soron kívül kapnak védőoltást, szeretnénk felhívni közösségünk tagjainak figyelmét, hogy a védőoltások ütemezett időrendben folynak. Szintén alaptalan hír, miszerint Izrael biztosítani fogja a diaszpórában élő holokauszttúlélők oltását. A Mazsihisz mindent megtesz azért, hogy túlélőink minél gyorsabban sorra kerüljenek, de pillanatnyilag az állami oltási rend érvényesül, így a következő célcsoportok sorra értesülnek a rájuk vonatkozó tudnivalókról.

Közösségünk tagjait arra kérjük, hogy az oltás iránti igényre a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon regisztráljanak. A védőoltás ingyenes és önkéntes, mindenképpen érdemes regisztrálni. 

Annak sem kell aggódnia, aki nem használ internetet, mert a 60 év feletti nyugdíjasok a számukra levélben megküldött űrlapon is jelezhetik ezt az oltási igényüket postai úton.  

Minden aktuális információ elérhető a www.koronavirus.gov.hu és a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon keresztül. 

(Címlapképen: ez a grafikon mutatja, hogy Izrael az egész világ előtt elhúzott a védőoltások beadásának számában)

Forrás:
KORONAVIRUS.GOV.HU
VAKCINAINFO.GOV.HU

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek