Felhívás a 2 világháborúban kényszermunkára hurcoltak és elhunytak temetési helyeinek felkutatására

2020. Május 12. / 11:45


Felhívás a 2 világháborúban kényszermunkára hurcoltak és elhunytak temetési helyeinek felkutatására

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum összesíti a Magyarország területén található II. világháborús hadisírokat, a háborúban kényszermunkára hurcoltak és elhunytak temetési helyeit, valamint háborús emlékműveket. Kutassuk fel közösen a háborúban munkaszolgálatra hurcoltak és elhunytak temetési helyeit valamint a holokauszt áldozatira emlékező emlékműveket.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírokkal kapcsolatos feladatait segítve, kérem szíveskedjen tájékoztatni, hogy településén

1. hány darab II. világháborús emlékmű, és/vagy
2. hány darab II. világháborús hadisír található. 

Hadisír: nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában a honvédelmi kötelezettség fegyveres vagy fegyver nélküli teljesítése közben elesettek, továbbá a teljesítést követően, ezzel közvetlenül összefüggésbe hozható okból elhunytak, valamint háborúban kényszermunkára hurcoltak és elhunytak temetési helye.

Emlékmű: honvédelmi, illetve katonai kötelezettség fegyveres vagy fegyver nélküli teljesítése közben elesetteknek, illetve háborús cselekmények emlékére emelt emlékművek, művészeti alkotások, emléktáblák és emlékjelek.

3. Térjen ki az emlékmű, és/vagy hadisír pontos helyére (a temető megnevezése, vagy temetőn kívüli elhelyezkedésnél utca, házszám, ennek hiányában hrsz.), hadisír esetében az elhunyt/elhunytak síron megállapítható adataira (név, születési-, halálozási dátum, rendfokozat, egyéb információ).

4. Az adatközlés tartalmazza lehetőség szerint azt is, hogy az elmúlt öt évben mekkora összeget fordítottak a településükön található szovjet emlékművek, és sírok fenntartására. Nyilatkozatában évenkénti bontásban, külön-külön határozza meg az egyes emlékművekre, és hadisírokra fordított összegeket.

Tájékoztatom továbbá, hogy Magyarország és az Oroszországi Föderáció között kormányközi megállapodás – 104/1996. (VII. 16.) Korm. rendelet – van hatályban a katonasírok és emlékművek kezelésével kapcsolatban. A rendelet végrehajtásáért, különös tekintettel a felek közti kommunikációra, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum felel.

Válaszát kérem, elektronikus úton küldje meg a hadisir@mail.militaria.hu e-mail címre.

Amennyiben esetlegesen az Önök önkormányzatát nemzetközi hadisír gondozó szervezet vagy intézmény keresi meg, úgy megköszönnénk, ha a külföldi szervezet tájékoztatást kaphatna arról is, hogy a Hadtörténeti Intézettel is vegyék fel egyeztetés céljából a kapcsolatot.

Bármely kérdése esetén a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai állnak rendelkezésre a 06-70/199-6280, valamint a 06-70/199-6264 telefonszámokon.

Honvédelmi Minisztérium
Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Címlapképünkön a 2015-ben felavatott Erdőkertesi Munkaszolgálatos Emlékmű látható 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Zsidóság a Kezdetektől: ma lesz az utolsó előadás
Hírek, lapszemle
Az elhurcolt zsidókra emlékeztek Győrben
Zsidó világ
Online előadások a zsidóságról a Kezdetektől

Kommentek