Európai polgármesterek az antiszemitizmus ellen: „A felelősség egyesít minket"

2023. December 14. / 15:02


Európai polgármesterek az antiszemitizmus ellen: „A felelősség egyesít minket"

Az antiszemita gyűlölet globális erősödése állt annak a találkozónak a fókuszában, amelyen több mint 150 polgármester, magas rangú önkormányzati vezető, diplomata és közösségi vezető vett részt a németországi Dortmundban megrendezett európai polgármesteri csúcstalálkozón. A résztvevőket Olaf Scholz német kancellár videóüzenetben köszöntötte. Mint korábban megírtuk: a Mazsihiszt dr. Grósz Andor elnök képviselte.

A résztvevők több mint 60 városból és 30 országból érkeztek a csúcstalálkozóra, amelyet a „Kulturális sokszínűség előmozdítása" címszó alatt tartottak. A fórum főszervezője a Combat Antisemitism Movement (CAM), amely a dortmundi zsidó közösséggel együttműködve szervezte a fórumot. A korábbi polgármesteri csúcstalálkozóknak a floridai Fort Lauderdale adott otthont e hónap elején, 2022-ben a görögországi Athén, 2021-ben pedig a németországi Frankfurt-am-Main.

A gyűlésen Budapestről dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, a főváros képviseletében Kendernay János városdiplomáciai főtanácsadó, a ferencvárosi futballklubtól pedig az FTC vezetőségi tagja, Bienerth Gusztáv vett részt. 

A nyitóvacsorán Thomas Westphal, Dortmund főpolgármestere, a csúcstalálkozó elnöke kijelentette: „ennek a csúcstalálkozónak az üzenete egyértelmű: a felelősség egyesít bennünket. Felelősek vagyunk zsidó közösségünk védelméért és a különböző kultúrák és régiók közötti hídépítésért. Hangot adunk az antiszemitizmus elleni küzdelemnek".

Westphal úgy folytatta, hogy az október 7-i események és az azt követő események „nemcsak sokkoltak minket, hanem arra is emlékeztettek, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos felelősségünk világszerte aktuálisabb, mint valaha".

„Rossz úton járunk, ha a zsidó élet csak akkor válik láthatóvá, amikor megtámadják vagy fenyegetik" – jegyezte meg. „A zsidó élet városunk normális része, nap mint nap, és a mi felelősségünk az, hogy a zsidó élet a társadalmunk középpontjában legyen. A normális zsidó életet láthatóvá kell tennünk. A legjobb zsidó élet a félelem nélküli zsidó élet".

Olaf Scholz német kancellár előre rögzített videónyilatkozatban szólalt fel.

„A Hamász-támadás óta nem tudom már, mi az emberség" – mondta Scholz, aki ezzel Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák írónőt idézte. „Október 7-én a Hamász terroristái ártatlan izraeli állampolgárokat gyilkoltak, kínoztak, raboltak el és csonkítottak meg, férfiakat és nőket, kisgyerekeket, sőt holokauszt-túlélőket is. A terroristák válogatás nélküli brutalitásukkal, az emberi élet és méltóság teljes semmibevételével magát az emberiséget is célba vették. E bűntettek áldozatai mellé állni tehát az emberiség védelmét jelenti."

„Határozottan kiállunk az antiszemitizmus hulláma ellen, amely végigsöpör az interneten és országainkon, és szégyenletes módon a német városokon is" – tette hozzá. 

„A németek követték el a valaha elkövetett legsúlyosabb emberiség elleni bűntényt, a Soát. Hazánknak különleges felelőssége van a zsidó élet védelmében és védelmében. Ez a felelősség soha nem ér véget. Németország Izrael mellett áll, és támogatja a jogát, hogy megvédje magát a Hamász által elszabadított terrorral szemben" – jelentette ki.

Sacha Roytman, a CAM igazgatója felidézte az ő és más családtagjai holokauszt alatti túlélésének történetét. Roytman hangsúlyozta meggyőződését, hogy a polgármestereknek kulcsszerepük van "az antiszemitizmus elleni küzdelemben és a városok hosszú távú ellenálló képességének kiépítésében a gyűlölet ellen".

„Ahogy megnyitjuk ezt a csúcstalálkozót, reménykedem" – mondta. „Felépíthetjük a tisztelet és az elfogadás világát. Harcolhatunk a szélsőségek ellen. De ez vezetést, tudást, tapasztalatot, bizalmat, zéró tolerancia politikát, és ami a legfontosabb, a hitet követeli meg tőlünk, hogy meg tudjuk csinálni".

A CAM tanácsadó testületének elnöke, Natan Sharanksy elmondta: „Ma egy olyan Izraelből jövök, amely tele van elszántsággal a Hamász elleni harcra, és megérti, hogy ha nem pusztítjuk el a Hamászt, akkor nincs jövője az államunknak. Minden nap döntést kell hoznunk, hogy egy újabb napot várunk, remélve, hogy újabb tíz túsz szabadul ki, vagy visszatérünk a harchoz, mert el kell pusztítanunk ezt a szörnyű ellenséget".

„Október 7. be fog kerülni a zsidók ért tragédiák történetébe, amelynek olyan gazdag története van" – folytatta. „A 17. századig kell visszamenni, hogy ilyesmit találjunk".

Zwi Rappoport, a Dortmundi Zsidó Hitközség igazgatótanácsának elnöke elmondta: „A zsidó élet itt Dortmundban újra virágzik, az 1990-es évek óta, amikor a volt Szovjetunió országaiból zsidó bevándorlók érkeztek Németországba. A holokauszt után a németországi zsidó életnek ez a bámulatos fejlődése elképzelhetetlennek tűnt. De ez a fajta csoda valóban megtörtént."

„Ma azonban új kihívásokkal kell szembenéznünk" – mondta. „Európa-szerte zsidó közösségeinkben a zsidók hasonló refrént hangoztatnak. Más világban élünk, mint amit október 7-e előtt ismertünk. Európa-szerte az antiszemita incidensek hatalmas növekedése felforrósította a félelem légkörét, és arra ösztönzött egyeseket, hogy elrejtsék zsidó identitásukat. Minden jelentés azt mutatja, hogy az európai zsidók az antiszemitizmus új korszakával néznek szembe".

Marie-Christine Lemardeley, Párizs alpolgármestere azt mondta: „Az antiszemitizmus nem a zsidók problémája, hanem az emberiségé, és választott tisztségviselőként a mi felelősségünk, hogy elkötelezzük magunkat az antiszemitizmus felszámolása mellett".

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere nagyon szerette volna, ha Párizs városa ma képviselteti magát, hogy megmutassuk teljes elkötelezettségünket az antiszemitizmus és a diszkrimináció kapcsolódó formái elleni küzdelem mellett" tette hozzá Lemardeley. "Párizs egy olyan város, amelyet a zsidó kultúra épített, a zsidó kultúra számára és a zsidó kultúrával. A zsidó történelem formálta, és ma is tele van a hátrahagyott kultúra emlékével"."

„A párizsi és a zsidó történelem kiemelt szerepe hozzájárul Párizs kulturális gazdagságához, de sajnos vonzza az antiszemita támadásokat" – mutatott rá. „A zsidó közösségek továbbra is szenvednek ezektől az antiszemita cselekményektől. Az október 7-i terrortámadások az antiszemita cselekmények tömeges visszatérését váltották ki Párizsban. Az antiszemitizmus már eddig is alattomos módon jelen volt, de október 7-e csak súlyosbította".

Dr. Gil Yaron, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány gazdasági, tudományos, oktatási, ifjúsági és kulturális hivatalának vezetője Izraelben elmondta: „Ma már sehol sincs biztonságos hely a világon. Az antiszemitizmus mindenütt megnőtt. Hol van tehát biztonságos hely a zsidók számára? Csak akkor leszünk nyugodtak, ha erre az évszázados rejtélyre az a válasz, hogy a zsidók számára mindenhol biztonságos, Izraelen belül és kívül egyaránt".

„Amikor a zsidókat védjük, nemcsak a zsidókat védjük. Mindannyiunkat védjük. Nem az önök megfontoltságára vagy szolidaritására apellálok, hanem az önvédelmükre" – jelentette ki.

Oriana Marie Krüger, a CAM európai ügyekért felelős igazgatója elmondta, hogy nagyszülei náci szimpatizánsok voltak. Ő nem a felmenői által elkövetett bűnökért érez felelősséget, hanem az antiszemitizmus elleni küzdelemért, azért, hogy ez soha ne ismétlődhessen meg.

(Dóra Bálint írása)

Címlapkép: a német kancellár egy holokauszttúlélővel. Fotó: Olaf Scholz/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek