A rendőrség betiltott két Hamász-melletti tüntetést Budapesten

2023. Október 13. / 12:40


A rendőrség betiltott két Hamász-melletti tüntetést Budapesten

– A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megtiltotta a fővárosba péntekre bejelentett gyűlés megtartását. Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni; a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megtiltotta a fővárosba péntekre bejelentett gyűlés megtartását – közölte a rendőrség a Police.hu oldalon. A BRFK később azt is közölte a rendőrségi honlapon, hogy szombatra is gyűlést jelentettek be Budapesten, de azt is megtiltották. 

A BRFK közleménye szerint egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán pénteken Budapest II. kerületében gyűlést kíván tartani. A gyűlés illeszkedik a Hamász felhívásához, amely ezen a napon a „harag kimutatására" szólítja fel híveit az egész világon – írták.    

A BRFK a gyülekezési jogról szóló 2018. évi törvény alapján megtiltotta a gyűlés megtartását, mert az közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet. A rendőrség egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.    

A BRFK később azt közölte, hogy szombatra szintén egy magánszemély jelentette be, hogy „Budapest V. kerületében gyűlést kíván tartani, amely köthető a Hamász felhívásához". A rendőrség hangsúlyozta, hogy „Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni".    

A BRFK a gyülekezési jogról szóló törvény alapján megtiltotta e gyűlés megtartását is, mert az „a közbékét és a jelenlévők biztonságát is veszélyeztetné" – olvasható a közleményben.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„Vedd egyetlen fiadat… és áldozd fel őt...”
Hírek, lapszemle
Európai nagyhatalmak vezetői Izraelben
2023. Október 17. / 12:31

Európai nagyhatalmak vezetői Izraelben