Izrael: Három magyar származású miniszter is lesz az új kormányban

2021. Június 03. / 11:26


Izrael: Három magyar származású miniszter is lesz az új kormányban

Jaír Lapid, Beni Ganz és Merav Michaeli személyében három magyar származású politikus is helyet kap az új izraeli kormányban – írja a Szombat. 


Jaír Lapid, a Jes Atid (Van Jövő) vezetője magyar származású újságíró, politikus, aki szolgált már miniszterként Izraelben, és az új koalíció második két évében lesz a tervek szerint miniszterelnök. Az ő édesapja Tomi Lapid (Lampel Tamás) volt, aki Szerbiában született magyar zsidó családban.

gantz-horz.jpg

Beni Ganz (a Kék-Fehér párt listavezetője, aki honvédelmi miniszterként szolgál Izrael jelenlegi kormányában és korábban az Izraeli Véderők vezérkari főnökeként szolgált) édesanyját, Weiss Málkát a magyarországi Mezőkovácsházáról deportálták Bergen Belsenbe 1944-ben.

A munkapárti Merav Michaeli nagyapja Kasztner Rezső volt, a kolozsvári cionista újságíró, az Új Kelet munkatársa, aki a Holokauszt idején a cionista embermentésben tevékenykedett Magyarországon. Kasztner tevékenységét, alkudozását a nácikkal, és a megmentettek kiválogatásának szempontrendszerét számos vita övezte Izraelben, melynek aktuálpolitikai okai is voltak, s végül egy szélsőjobboldali merénylő oltotta ki életét.

(Forrás:  Szombat )

Merav Michaelivel 2017-es budapesti látogatása során készítettünk interjút a Mazsihisz.hu számára, a cikket ide kattintva olvashatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Újabb izraeli érem a tokiói olimpián
2021. Augusztus 01. / 10:54

Újabb izraeli érem a tokiói olimpián

Élet + forma
Fehérváry Mercédesz: Zsidó esküvő (2. rész)

Kommentek