Belebukott  a járványba az izraeli egészségügyi miniszter

2020. Április 26. / 13:47


Belebukott a járványba az izraeli egészségügyi miniszter

Távozik hivatalából a sokat bírált Jákov Licman ultraortodox egészségügyi miniszter (képünkön), aki korábban maga is elkapta feleségével a fertőzést. Az izraeli médiában megjelent beszámolók szerint az ultraortodox Licman olyan imacsoportba járt, amely a kormány járványügyi utasításait megszegve, titokban működött.


Távozik hivatalából a sokat bírált Jákov Licman ultraortodox egészségügyi miniszter, aki a következő kormányban várhatóan lakásügyi miniszter lesz – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap. Licman tevékenységét a koronavírus-járvány idején sokan bírálták, többek közt több mint száz orvos és kórházi vezető levélben kérte, hogy orvos szakembert nevezzenek ki helyette az egészségügy élére.

Az egyik legszigorúbban vallásos, a „guri haszid" csoporthoz tartozó Jákov Licman korábban maga is elkapta feleségével a fertőzést, miután az izraeli médiában megjelent beszámolók szerint a kormány utasításait megszegő, titokban tovább működő imacsoportba járt. 

A 71 éves Licman több mint egy évtizeden át ült az egészségügy miniszteri székben, csak a 2013-2015 -ig működő koalíciós kormányban váltotta fel az orvos végzettségű Jael German, a centrista Van jövő (Jes Atíd) párt politikusa. Licman működése alatt – nemzetközi összehasonlításban – tovább romlott az izraeli egészségügy helyzete, csökkent az ezer lakosra jutó kórházi ágyak száma, nőtt a kórházi fertőzések száma, egyre nagyobbá vált az egészségügyi szakemberek hiánya és csökkent a költségvetés egészségügyi kiadásokra szánt aránya.

Ugyanakkor minisztersége kezdetén sikeres reformot hajtott végre az idősgondozásban, bevezette a tizennyolc éven aluliak díjmentes fogorvosi ellátását, és háromszázról ötszáz millió sékelre (közel harmincmilliárdról közel ötvenmilliárd forintra) növelte a gyógyszertámogatásra szánt költségvetési keretet. 

A tizenkettes kereskedelmi televízió híradása szerint a hamarosan felálló, új Netanjahu-Ganz kormányban a Kék-fehér párt fogja megkapni az egészségügyet, és ők politikus helyett várhatóan egy külsős szakembert kérnek majd fel miniszternek.

(MTI)


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek