A békét sürgették a Mediterrán Unió tagállamainak külügyminiszterei

2023. November 27. / 21:25


A békét sürgették a Mediterrán Unió tagállamainak külügyminiszterei

A közel-keleti békét sürgették a Mediterrán Unió tagállamainak külügyminiszterei Barcelonában rendezett tanácskozásukon hétfőn. A több mint negyven ország jelenlétével lezajlott fórumon stratégiai szükségletnek nevezte az izraeli-palesztin békét Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője.

Josep Borrell tájékoztatása szerint a fórum résztvevői egyetértettek a fegyverszünet meghosszabbításának és további túszok szabadon bocsátásának fontosságában. „Koalícióra van szükségünk a békéért. Ez a mi erőfeszítésünk" – hangsúlyozta.    

José Manuel Albares spanyol külügyminiszter kifejtette: a cél az, hogy a diplomácia visszafoglalja a teret, amelytől „a fegyverek megfosztották". Mint mondta, egy nemzetközi békekonferencia lehet a legjobb keret az izraeliek és palesztinok békés és biztonságos együttélésének megvalósulásához.

A Mediterrán Unió tanácskozásának napirendjén eredetileg a szervezet 50. évfordulója és tervezett reformja szerepelt volna, de módosították, hogy az esemény „lehetőséget biztosítson a térségben uralkodó drámai helyzet elemzésére és a továbblépésre irányuló gondolkodásra" a Gázai övezetben kialakult konfliktus megoldása érdekében.

(MTI)

(Címlapkép: Josep Borrell/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek