Újabb izraeli tudományos áttörés: vége lehet az anorexiának és a bulímiának

2019. December 09. / 16:12


Újabb izraeli tudományos áttörés: vége lehet az anorexiának és a bulímiának

Olyan eseményekről voltak negatív „emlékeik” a Haifai Egyetem kísérleti egereinek, amelyek sosem történtek meg velük. Lehet, hogy embereken is működik majd és forradalmasíthatja a pszichológiát, a traumák feldolgozását. 


Olyan neuronpályát azonosítottak az agyban izraeli tudósok, amely befolyásolja, eldönti, egy-egy ízhez pozitív vagy negatív értékelést társítunk-e, és ennek a tudásnak a felhasználásával sikerült ízekhez kapcsolódó emlékeket törölniük kísérleti egerek agyából, illetve olyan „emlékeket” táplálni beléjük, amelyek valójában soha meg nem történt ízlelésekhez kapcsolódtak. 

Hogy ennek mi értelme van? 

Nagyon sokat segíthet az evészavarok gyógyításában, ha az ételek fogyasztásához túl erős negatív vagy pozitív értékelés kapcsolódik az agyban és ez a bevésődés akadályozza meg, vagy kényszeríti ki az evést, de segíthet a posttraumás stressz feldolgozását is, a módszer gyengíteni tudja a súlyosan negatív érzelmek nagyon erőteljes, a feldolgozást akadályozó bevésődését – mondta Kubi Rosenblum a Haifai Egyetem munkatársa, aki felügyelte a doktori hallgatók egérkísérleteit. 

Az eredmények azért bíztatóak, mert ezek a neuronpályák az emlősállatokban, így az egerekben és az emberekben is nagyon hasonlítanak egymásra. 

Rosenblum hosszan tanulmányozta, hogyan címkézi az agy az érzéki benyomásokat jónak vagy rossznak, hogyan tanulunk ezzel kapcsolatban, a kísérletek is ezt vizsgálták. Amikor édes ételeket adtak egereknek és ezzel párhuzamosan fájdalmat okoztak nekik, egy idő után megtanulták kerülni az édes ételt, az édes ízt. De ha „kikapcsolták” az érintett neuronpályát, az egerek agyában nem jött létre a kapcsolat az íz és a fájdalom között, jóízűen ettek tovább. Az egerek harmadik csoportjánál viszont csak az érintett agyterületet aktiválták, fájdalmat nem okoztak az egereknek, akiknek „emlékeik” keletkeztek arról, hogy édeset enni nem jó, nem nyúltak hozzá, noha semmilyen kellemetlen élmény nem érte őket. 

Adja az Örökkévaló, hogy megszabadulhassunk a továbblépésünket gátló, rossz emlékeinktől, kiszabadulhassunk fogságukból az idegtudományok révén. 

Forrás: Jpost.com


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek