Túlélte Auschwitzot, most a TikTokon figyelmezteti a legfiatalabbakat

2021. Augusztus 12. / 14:35


Túlélte Auschwitzot, most a TikTokon figyelmezteti a legfiatalabbakat

„A legfontosabb dolog tudni, hogy semmi sem az igazán rossz dolgokkal kezdődik (mint például gyilkosságokkal), hanem szavakkal” – mondja egyik videójában a magyar származású, 97 éves Lily Ebert a mintegy 1,2 millió TikTok-követőjének, az úgynevezett „Z-generáció" fiataljainak.


A magyar származású holokauszttúlélő a Z-generáció kérdéseire ad választ a TikTokon, amely jellemzően nem épp ezeknek a kemény témáknak az otthona. Lily Ebert a dédunokájával, Dov Formannal együtt döntött úgy, hogy mégis a TikTok segítségével mondja el a tapasztalatait, és tesz tanúságtételt a legfiatalabb generációnak, fáradhatatlanul válaszolva a kérdéseikre.

lily-ebert.jpeg

Lily Ebert 14 éves volt, amikor 1944 júliusában a nácik deportálták Bonyhádról az édesanyjával és négy testvérével együtt. Auschwitzban találkozott Josef Mengelével, a halál angyalaként emlegetett hírhedt náci doktorral. Mengele volt az, aki egy kézmozdulattal döntött a sorsukról. Lilynek a két testvérével, Reneevel és Pirivel jobbra kellett állnia, ezzel életben maradtak, az édesanyját, Ninát, és másik két testvérét, Bélát és Bertát a bal oldali csoportba sorolták, és vitték azonnal a gázkamrákba. Soha többé nem látta őket.

A koncentrációs táborok felszabadítása után Lily Ebert Svájcban próbálta meg újjáépíteni az életét. Férjhez ment, gyerekei születtek, majd 1967-ben Londonba költözött.

A megannyi történet közül gyakran elmeséli, hogy négyéves korában kapott egy apró aranymedált az édesanyjától. Amikor a nácik elkobozták minden vagyonukat, az apjának sikerült elrejtenie a nem különösebben értékes, a kislánynak mégis sokat jelentő medált az anyja cipőjének a sarkába. Amikor megérkeztek Auschwitzba, Lily Ebert anyja gyorsan cipőt cserélt a lányával, a medál így nála maradt, és a mai napig viseli, sőt a TikTok-videókban is gyakran megmutatja.

Forrás: HVG


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
A Mazsihisz rendbehozatta Dévaványa zsidó temetőjét