Szaúd-Arábia uralkodója a királyi palotában fogadott egy izraeli rabbit

2020. Február 25. / 09:31


Szaúd-Arábia uralkodója a királyi palotában fogadott egy izraeli rabbit

Az arab monarchia modernkori történelmében páratlan fejlemény, hogy Szalman szaúdi király a rijádi palotájában többek között fogadott egy jeruzsálemi rabbit David Rosen személyében. A muszlim ország ezzel állítólag azt akarja jelezni, hogy nyitni kíván a nyugati világ felé.


David Rosen rabbi Angliában született, de évekkel ezelőtt Izraelbe költözött, ahol tagja az Izraeli Főrabbinátus vallásközi párbeszédért bizottságának. Ugyancsak tagja az Abdullah király Nemzetközi Központ a Vallások és Kultúrák Párbeszédéért (King Abdullah International Center for Interreligious and Intercultural Dialogue) igazgatóságának is, ami azért lényeges, mert ez az a testület, amely most tanácskozást tartott a szaúdi fővárosban. A bécsi székhelyű központot a néhai Abdullah király alapította, de ez volt az első alkalom, hogy a királyság uralkodója vendégül látta a szervezet képviselőit.

szaúdi.jpegA találkozó a palotában (Fotók: David Rosen/Facebook)

David Rosen a The Times of Israel című lapnak nyilatkozva lenyűgözőnek nevezte a Szalman szaúdi királlyal való találkozást, de a legizgalmasabbnak azt találta, hogy az uralkodón kívül fiatal szaúdiakkal is találkozott, s megérintette az átalakulás szele az országban. Mint mondta, pár éve elképzelhetetlen lett volna, hogy a szaúdi király meghívja a bécsi szervezet vezetését, nem is beszélve egy rabbiról, akinek a királyi palotában való jelenléte forradalmi fejlemény.

Habár David Rosen meghívása nem lett volna lehetséges abban az esetben, ha erről Izrael és Szaúd-Arábia diplomatái nem egyeztetnek a háttérben, a találkozón nem került szóba a zsidó állam és az arab királyság államközi viszonya. A rabbi hangsúlyozta: őt a zsidó vallás és a zsidóság képviselőjeként fogadták, a királynak így lett bemutatva.

Az izraeli külügyminisztérium a lap kérésére nem kívánta kommentálni az ügyet.

(A The Times of Israel cikke nyomán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek