Rendes ember olvas – ÉS-recenzió Az atyák tanításairól

2019. Október 16. / 09:34


Rendes ember olvas – ÉS-recenzió Az atyák tanításairól

„A Magvető és a Mazsihisz együttműködéséből komoly, fontos munka született, amelyet nemcsak zsidók forgathatnak haszonnal, hanem azok is, akik érdeklődnek egy ősi zsidó tanítás XXI. századi interpretációja iránt” – olvasható az Élet és Irodalom e heti számában megjelent recenzióban Az Atyák tanításai – modernizált fordítás kommentárokkal című kötetről.


Az Élet és Irodalom hetilap aktuális számában jelent meg egy recenzió Az Atyák tanításai – modernizált fordítás kommentárokkal című könyvről, amely a Magvető Kiadó és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közös kiadásában jelent meg 2019-ben. 

Mint a recenzióban olvasható, ez a kötet a zsidó hagyományban és vallási életben máig roppant népszerű és gyakran olvasott Pirké Ávot egy 1924‑ből és 1934-ből való kiadásának új, Darvas István főrabbi által modernizált fordítása, kiegészítve hat mai magyar zsidó szerző (Bedő Viktória, Darvas István, Fináli Gábor, Fritz Zsuzsa, Toronyi Zsuzsanna és Verő Tamás) kommentárjaival.

azatyák.jpg

Az atyák tanításai nem vallásjogi törvények, nem döntvények, hanem szellemes bölcsességek és hétköznapi útravalók, jó tanácsok ahhoz, hogy miként kell normális, rendes emberi életet élni. S hogy hogyan? Igen sokat kell olvasni és igen keveset kell beszélni, a többi (remélhetőleg) már jön magától – írja a szerző.

Ennek a mostani, új kiadásnak az írás szerint nem az újdonsága a legfontosabb eleme, hanem annak a hat kortárs szerzőnek a kommentárja, aki az egyes szakaszokat a saját megjegyzéseivel, gondolataival ellátta. Bedő Viktória a New York-i Jewish Theological Seminary rabbihallgatója, aki idén szeptembertől a New York-i Park Avenue Synagogue-ban szolgál, Darvas István a Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rabbija, Fináli Gábor a budapesti Hunyadi téri zsinagóga rabbija, Fritz Zsuzsa a Bálint Zsidó Közösségi Ház vezetője, Toronyi Zsuzsanna a Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója, Verő Tamás pedig a budai Frankel Leó úti zsinagóga rabbija. 

A mai magyar zsidó szellemi élet fontos, meghatározó alakjai, akik az évezredes zsidó hagyomány tiszteletben tartásával képviselnek valami újat, ami egyetlen szóval így írható le: nyitás. Nem bezárkózni akarnak a zsidó életbe, hanem éppen onnan, a zsidó hagyomány alapján állva lépnek ki a világba.

Élet és Irodalom, LXIII. évfolyam, 41. szám, 2019. október 11. Kollégánk, Kácsor Zsolt recenziója. 

(A teljes írás ide kattintva érhető el.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Pár zsidó dolog Kamala Harris életéből
2020. Augusztus 12. / 12:49

Pár zsidó dolog Kamala Harris életéből

Élet + forma
A híres Lőw dinasztia levelezéseiből vásárolt az OR-ZSE

Kommentek