Natan Saranszkij kapja a „zsidó Nobel-díjat"

2019. December 10. / 11:59


Natan Saranszkij kapja a „zsidó Nobel-díjat"

Natan Saranszkij egykori szovjet disszidens kapja a 2020-as Genezis-díjat, amelyet gyakran „zsidó Nobel-díjnak” is neveznek. A híres szovjet politikai fogoly kilenc év munkatábor és több hónapos éhségsztrájkok után, 1986-ban alijázhatott Izraelbe. Ép elméjét a magánzárkában fejben lejátszott sakkpartikkal őrizte meg, és mindet ő nyerte.


Saranszkij előtt Robert Kraft filantróp, Natalie Portman színésznő, Anish Kapoor művész, Itzhak Perlman hegedűművész, Michael Bloomberg New York ex-polgármestere, és Michael Douglas színész-rendező kapta meg az egy millió dollárral járó díjat, melyet olyan személyeknek adnak, akik kiemelkedő szakmai teljesítményükkel a zsidó nemzedék következő generációjára inspirálóan hatnak, és elkötelezettek a zsidó értékek és a zsidó nép iránt.

„A díj elismeri Saranszkij rendkívüli élethosszig tartó küzdelmét az emberi jogokért, a politikai szabadságért, valamint a zsidó népért és Izrael Államért tett szolgálatát” – olvasható a nyilatkozatban. Jichák Hercog, aki Saranszkijt váltotta a Jewish Agency élén, és a díjazottakat kiválasztó bizottság vezetője, a díjazottat „igazi zsidó hősnek és rendkívüli embernek” nevezte.

„A Szovjetunióban asszimilált zsidóként felnevelve, Izraelnek köszönhetően fedeztem fel zsidó identitásomat és a zsidó néphez tartozást” – mondta Saranszkij. „Ez az Izraelhez fűződő kapcsolat erőt adott nekem és másoknak a zsidók és más népek jogaiért való küzdelemhez, akiktől megtagadták az alapvető szabadságot.” Hozzátette: „ma, amikor az antiszemitizmus egyre inkább növekszik mind a politikai balról, mind a jobbról, a zsidó nép egysége és Izraelhez fűződő kapcsolatunk nagyon fontos. Egyesülnünk kell és egy népként kell harcolnunk az antiszemitizmus és az Izrael delegitimizálása érdekében tett veszedelmes erőfeszítések ellen”.

Saranszkij 1986-ban kilenc év munkatábor és több hónapos éhségsztrájkok után alijázhatott Izraelbe. Ép elméjét a magánzárkában töltött időben fejben lejátszott sakkpartikkal őrizte meg. „Több ezer partit játszottam, és mindet megnyertem” – mondta a The New York Timesnak 1996-ban, abban az évben, amikor sikerült legyőznie Gari Kaszparov sakkvilágbajnokot.

Izraelben a volt Szovjetunió zsidóinak millióit képviselte a politikai arénában, akiknek egy része a kommunizmus bukása után követte őt. A Kneszetben és különféle miniszteri posztokon is szolgált, majd a Jewish Agency vezetője lett.

A díjátadó ünnepség 2020. június 18-án lesz Jeruzsálemben.

(Forrás: Új Kelet)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Ország Lili és az állandó otthontalanság
Kultúra
Neked írom a dalt
2020. Március 29. / 11:54

Neked írom a dalt

Kommentek