Micsoda címlap! – Cikkajánló az Új Élet friss számából

2020. Február 20. / 10:34


Micsoda címlap! – Cikkajánló az Új Élet friss számából

Már a standokon a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) lapjának, az Új Életnek a 75. évf. 3. száma. Különös figyelmükbe ajánljuk a címlapot, amely az auschwitzi rettenetet átélő és megfestő David Olere képeit állítja szembe a Városmajorban csaknem két hete felvonult neonácikról készült fotókkal.


Hatásos és megrendítő címlapot készített a Kardos Péter főrabbi által vezetett Új Élet szerkesztősége a lap idei 3. számában: a címoldalt két részre osztották, az egyik hasáb fölé azt írták, hogy 1944. Auschwitz, a másik fölé pedig azt, hogí hogy 2020. Budapest. E két szikár címet képekkel illusztrálták: az 1944-es hasáb alatt David Olere lengyel származású francia zsidó fogoly festményei kerültek. Olere a hírhedt Sonderkommando tagjaként olyan jelenetek szemtanúja volt, hogy képzőművészeti munkásságra történeti értelemben forrásértékűvé vált. Az ő képei mellett a Városmajorban a kitörés napján felvonult neonácikat láthatjuk, és szembesülhetünk azzal a ténnyel: ezek az emberek az 1944-ben Auschwitzban történt borzalmakat semmibe véve képviselnek 2020-ban olyan eszméket, amelyek annak idején tragédiák sorozatát okozták.

ÚJc.jpg

A címlaphoz kapcsolódik, hogy a lap a 3. oldalon közli a Népszava azon írását, amely arról számol be, hogy Kardos Péter – akinek a nagymamáját Kun páterék gyilkolták meg a Városmajorban – most odament a Városmajorban gyülekező neonácik közé. A főrabbi azt nyilatkozta az újságnak: „Látni akartam őket!"

Az Új Életből figyelmükbe ajánljuk még Marian Turski volt auschwitzi fogoly beszédét, amelyet a lap a 6. oldalon közöl. Turski a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon Auschwitz-Birkenauban mondott beszédet, amelynek fő üzenete az volt: „Ne legyetek közömbösek!". A 11. parancsolat című cikk a Polityka című lengyel hetilapban megjelent szöveg kivonata, fordította: Hárs Gábor.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek