Izrael a világon elsőként betiltja a szőrmekereskedelmet

2020. Október 05. / 19:58


Izrael a világon elsőként betiltja a szőrmekereskedelmet

Izrael lehet a világ első országa, ahol törvény tiltja majd a szőrmekereskedelmet: Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter szerint az ágazat etikátlan és erkölcstelen. Mivel a haredi közösség hagyományos népviseletéhez tartozik  a shtreimelnek nevezett szőrmekalap, a törvénytervezet vallási okból kivételt tesz.


Izrael lehet a világ első országa, ahol törvény tiltja a szőrmekereskedelmet. A tervet az ország környezetvédelmi minisztere, Gila Gamliel vázolta fel azzal érvelve, hogy a divatvilág bőr- és szőrmekereskedelme etikátlan és erkölcstelen. Szerinte a szőrmeipar állatok millióit gyilkolja meg világszerte leírhatatlan kegyetlenséggel – írja a Jerusalem Postra hivatkozva a Hvg.hu. 

2017_11-27-Gila-Gamliel1280px-גילה_גמליאל_-_כנס_שדרות_לחברה_במכללה_האקדמית_ספיר-2.jpgGila Gamliel (Fotó: Middle East Monitor)

A tervek szerint a törvény csak néhány különleges esetben engedélyezi a szőrmekereskedelmet: tudományos, oktatási vagy vallási okokból továbbra is szerezhetünk szőrmét Izraelben – áll a minisztérium közleményében. 

Ez utóbbi azért fontos, mert többek közt a haredi közösség hagyományos népviseletéhez tartozik az a shtreimelnek nevezett kalap, ami főleg szőrméből van.

Ez utóbbit emelte ki több izraeli állatvédő szervezet is: szerintük nagyon pozitív a lépés, ami az izraeliek többségének véleményét is kifejezi, de a küzdelmüknek így még nincs vége, hiszen ezeknek a kalapoknak az előállítása is rengeteg indokolatlan szenvedést okoz.

FORRÁS: HVG

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek