Hétköznapi hősök: dr. Gádorné Wéber Ágnes, a Mazsihisz önkéntes koordinátora

2020. Augusztus 13. / 09:01


Hétköznapi hősök: dr. Gádorné Wéber Ágnes, a Mazsihisz önkéntes koordinátora

Zsidó közösségszervező szakon végzett az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen, a szenvedélybeteg fiatalokkal foglalkozó Megálló Csoport Alapítvány operatív és pénzügyi vezetője. A pandémiás helyzetben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségében (Mazsihisz) olyan önkéntesek munkáját koordinálta, akik a koronavírus-fertőzés következtében kialakult helyzetben nyújtottak segítséget a hitközség berkein belül. Dr. Gádorné Wéber Ágnest a Marie Claire magazin kérdezte.


Nem kapkodni kell, amikor már megtörtént egy probléma, hanem felkészültek legyünk helyzetekre, és azokra rögtön tudjunk reagálni.  A sok mikrocsoportból álló krízismenedzsment – amelyben egyaránt szerepet kapnak  önkéntesek, orvosok, jogászok, pszichológusok, szociális munkások, rabbik – országos szinten kapcsolatban áll a katasztrófavédelemmel, a mentőkkel, a rendőrséggel. Bár a pandémiás helyzetre konkrétan nem gyakorlatoztunk, de arra készülünk, hogy katasztrófa helyzetben tudjunk reagálni, segíteni, közvetlenül a hitközség berkein belül – válaszolta dr. Gádorné Wéber Ágnes arra a kérdésre, hogy milyen céllal jött létre a Mazsihisz krízismenedzsment csoportja, amelyet a biztonsági szolgálat hozott létre 2016-ban annak érdekében, hogy a zsidó egyházakat és a zsidókat érintő támadásokra felkészítsen.

Arra a kérdésre, hogy kik kerültek munkájuk fókuszába, Ágnes elmondta: a 75 év feletti holokauszttúlélők, illetve általában a 70 év felettiek, a fiatalabb telefonálóknál igyekeztek kideríteni, hogy nincs-e ismerős, rokon, aki segíteni tud, mivel az önkénteseink kapacitása is véges. Hozzátette: „Nagyon sok idős ember csak amiatt telefonált, hogy beszélgessen. Elmondták az igényüket, de sokszor megkérdezték, mi hogy vagyunk, vagy elmesélték, ők hogy vannak, és nekik ez is nagyon fontos volt. Működött egy pszichológusvonal is, hogy ha valakinek komolyabb segítségre volt szüksége, akkor szakembert is el tudott érni. A telefonos csapatban nincs pszichológus, viszont ketten vagyunk, akik szociális területen dolgozunk, mi próbáltunk azoknak a kollégáknak segíteni, akik nem ezen a területen dolgoznak. Azt gondolom, hogy mindenki szociálisan eléggé érzékeny".

(Címlapkép: dr. Gádorné Wéber Ágnes/Fotó: Marie Claire)

A teljes interjút ide kattintva olvashatják el a magazin weboldalán. Dr. Gádorné Wéber Ágnessel a karanténhelyzet idején a Mazsihisz.hu is készített beszélgetést, az interjú itt található.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek