Hét napos gyász 43 évvel a halálozás után

2019. December 05. / 12:13


Hét napos gyász 43 évvel a halálozás után

A napokban szokatlan hír jelent meg a Haaretz című lapban, amely egy olyan férfi jövő héten esedékes sivájáról (hét napos gyász) tudósított, akit még 1976-ban gyilkoltak meg. Ez az ember nem más, mint a magyar zsidó gyökerű Eduardo Bleier Horovitz, az uruguay-i kommunista párt egykori vezető alakja, akit 1975-ben, 47 éves korában raboltak el. Holttestét csak a közelmúltban találták meg.


A Haaretz héber kiadása adta hírül, hogy jövő héten lesz a szimbolikus sivája Eduardo Bleier Horovitz zsidó fogásznak, uruguay-i kommunista vezetőnek, akit 43 évvel a halála után temettek el. 

Az 1975-ben elrabolt, majd 1976-ban meggyilkolt ellenzéki politikus holttestét évtizedeken át kerestette a családja, mígnem idén a kutatás eredményre jutott: a férfi Izraelben élő családját arról értesítették, hogy egy uruguay-i katonai bázison megtalálták Eduardo Bleier Horovitz csontvázát. Azt állították, hogy a férfit – több más fogvatartottal együtt – azon a bázison kínozták meg, majd megölték.

A csontokból DNS-mintát vettek, ezt összevetették Eduardo Bleier Horovitz lányának DNS-vel, így száz százalékos megerősítést nyert, hogy valóban az 1975-ben elrabolt férfi maradványait lelték föl. A család októberben Uruguayba utazott, ahol gyászszertartást rendeztek az elhunyt tiszteletére, majd maradványait eltemették szülőföldjén. Jövő héten sivát, azaz hét napos gyászt tartanak az emlékére.

(Címlapképünkön: a búcsúztatásra gyülekező tömeg Montevideóban)

(A Haaretz cikke alapján)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek