Ganz Washingtonban – Az USA számára elsődleges Izrael katonai fölénye

2020. Szeptember 23. / 14:36


Ganz Washingtonban – Az USA számára elsődleges Izrael katonai fölénye

Szerző: Kácsor Zsolt

Az Egyesült Államok továbbra is fenntartja Izrael katonai fölényét a Közel-Keleten – jelentette ki Mark Esper amerikai védelmi miniszter kedden, amikor Washingtonban fogadta izraeli kollégáját, Benny Ganzot. A Pentagon vezetője leszögezte: ,,védelmi kapcsolataink egyik alapköve Izrael minőségi katonai fölényének megőrzése a térségben".Mark Esper amerikai védelmi miniszter hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok elkötelezett ez iránt, és ,,a védelmi minisztérium tiszteletben tartja ezt a kötelezettséget". Leszögezte azt is, hogy az amerikai kormány folytatja az eddigi politikát, és ,,megóvja Izrael biztonságát". ,,Az Egyesült Államok és Izrael védelmi kapcsolatai soha nem voltak erősebbek, mint most, és szándékaink szerint ez így lesz a jövőben is" – hangsúlyozta Esper. 

Benny Ganz szintén megerősítette Izrael elkötelezettségét az Egyesült Államokkal fenntartott szoros védelmi együttműködés mellett. ,,Ez kiváltság, de szükségszerűség is" – fogalmazott. 

Az izraeli védelmi miniszter tárgyalt Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, és Jared Kushnerrel, Trump elnök vejével és tanácsadójával is. O'Brient az ,,iráni agresszióról" tájékoztatta, Kushnerrel – aki a múlt héten az Emírségekkel és Bahreinnel aláírt megállapodások egyik fő kidolgozója – pedig megvitatta a további békemegállapodások lehetőségeit is. Ezek a megállapodások, mint fogalmaztak, ,,a térség stabilitásának és Izrael biztonsága megóvásának eszközei".

Az amerikai-izraeli viszony zavartalan, de Izraelt aggodalommal tölti el, hogy Washington F35-ös vadászgépek eladását tervezi az Egyesült Arab Emírségeknek. Az Emírségek – Bahreinnel együtt – a múlt héten írta alá az Izraelhez fűződő kapcsolatok normalizálásáról szóló békemegállapodást Washingtonban. Donald Trump  amerikai elnök már korábban biztosította Benjámin Netanjahu  izraeli kormányfőt, hogy a tervezett ügylet ,,semmiféle problémát nem jelent", Netanjahu azonban eddig a leghatározottabban elutasította ezt. 

Izrael egyébként ellenzi F35-ös gépek eladását a Közel-Kelet más országainak, beleértve Egyiptomot és Jordániát, amelyekkel korábban szintén békemegállapodást kötött. 

MTI

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek