Fekete zsidó nő Kanada új politikai reménysége: ő lehet az erősödő Zöld Párt vezetője

2020. Június 24. / 16:06


Fekete zsidó nő Kanada új politikai reménysége: ő lehet az erősödő Zöld Párt vezetője

Annamie Paul, miután betért a zsidó vallásba, felnevelt zsidóként két gyereket és most, miután abbahagyta a civil szervezeteknél végzett munkáját, bejelentkezett először a feljövőben lévő Zöld Párt politikusának, majd elnökének és komoly esélyei tűnnek lenni. 


A férje, Mark Freeman zsidó emberijogi ügyvéd, de nem az ő kedvéért tért be zsidónak, ahogy nyomatékosan hangsúlyozza a Zsidó Hírügynökség (JTA) róla készített portréjában, hanem azért, mert személyében megszólította a zsidó vallás egyetemes erkölcsi értékrendje, jámbor zsidóvá vált és nem győzi tudatosítani megszólalásaiban, hogy a judaizmusban semmi fehér-specifikus nincsen, semmi meglepő nincs abban, ha egy fekete zsidó, számos fekete zsidó közösség van.

Úgy gondolja, fontos, hogy minél sokszínűbb legyen a döntéshozók etnikai háttere, minél több legyen köztük a nő is, mert mindenki sajátos szempontokat, tapasztalatokat hozhat magával a maga közegéről, együtt tudják igazán reprezentálni Kanadát és jobb minőségű politikát lehet így „csinálni”.

A rendszerszintű rasszimust Kanadában is komoly problémának tartja, amivel foglalkozni kell, a jó színpadi érzékéről, emlékezetes gesztusairól elhíresült kanadai miniszterelnököt, Justin Trudeau-t arra kéri, ne térdeljen le, ez volt George Floyd fekete polgár rendőri intézkedés közbeni meggyilkolása utáni tüntetések legismertebbé vált szolidaritási gesztusa, hanem ellenkezőleg, álljon a sarkára és kezdjen hozzá a szükséges intézkedésekhez.

A Zöld Párt jelöltjeként a klímaváltozás mérséklését, fékezését is kiemelt feladatnak tekinti, a gazdaság zöld fordulatát és a szociális háló megerősítését, mert a koronavírus is megmutatta, milyen sokan, mennyire súlyosan sebezhetőek Kanadában. Paul édesapja is a koronavírusnak esett áldozatul.

A Zöld Párt a két nagy párt által uralt kanadai politikai színtér feljövőben lévő szereplője, a nyugati társadalmak egyre nagyobb ijedtsége a fokozódó felmelegedés és következményei láttán Kanadában is a zöld politika erősödéséhez vezetett, bár a közeljövőben a zöldek még talán nem válnak a liberálisok és a konzervatívok kihívóivá. A Liberális Párt politikája, ha jóval centristább is, nem áll távol a zöldekétől és a járvány kezelésében a közvélemény szerint eredményes liberális kormányzati politika eredményeként a Liberálisok magasan vezetnek Kanadában a közvéleménykutatások szerint. Úgy tűnik, nem holnap, de nem kizárható, hogy holnapután eljön a kanadai zöldek és akár Annamie Paul ideje is. 

Címlapkép: Annamie Paul/Facebook

Forrás: JTA.org

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Fritz Zsuzsi valami nagyon izgalmassal készül az új évben
Hírek, lapszemle
Megnyílt a Berlini Zsidó Múzeum új, állandó kiállítása
Megemlékezések
Emléktábla az embermentő katolikus pap tiszteletére

Kommentek