Az izraeli média is beszámolt a magyar zsidó múzeum leletmentéséről

2021. Szeptember 09. / 15:41


Az izraeli média is beszámolt a magyar zsidó múzeum leletmentéséről

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár az Izraeli Országos Könyvtárral közösen megszerezte azokat a zsidó születési, halálozási és házassági anyakönyveket, amelyek a holokusztot és a II. világháborút megelőzően keletkeztek – írja a The Jerusalem Post. A lap kiemeli: a két intézmény szabadon hozzáférhetővé teszi majd az iratokat a világhálón.


Amint arról múlt héten beszámoltunk, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár – az Izraeli Országos Könyvtárral együttműködve – megakadályozta, hogy esetlegesen magángyűjteménybe kerüljenek olyan becses, a zsidóság számára fontos dokumentumok, amelyeknek közgyűjteményben a helyük.

A hír Izraelben is hír volt: a The Jerusalem Post is cikket közölt az esetről Magyar zsidó műtárgyakat mentettek meg az elárverezéstől címmel. A lap megjegyzi: az iratokat múlt hónapban árverezték volna el, de a tiltakozások hatására azok mégsem kerültek kalapács alá. 

Az újság kitér arra is, hogy a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint az Izraeli Országos Könyvtár ingyenesen elérhetővé teszi majd az iratokat, amelyeket archívumban őriznek majd. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
In memoriam Pro Urbe-díj Kornfeld Tibornak
2021. Augusztus 22. / 12:55

In memoriam Pro Urbe-díj Kornfeld Tibornak

Mazsihisz hírek
Jövő péntektől újra fogadja a turistákat a Dohány zsinagóga
Élet + forma
Fókuszálj a zsidóságra - fotópályázat

Kommentek