Olvasnivaló hanukára: 8 + 2 könyv az ünnepekre

2020. December 08. / 16:56


Olvasnivaló hanukára: 8 + 2 könyv az ünnepekre

Szerző: Deák Andrea

A hanukia nyolc ágának megfelelően szubjektíven kiválasztottunk nyolc + két könyvet az idei hanukára, hogy hasznosan töltsük otthon az időt akkor is, ha meguntuk a fánkevést. ABC sorrendbe tettük a műveket, és a végére maradt még egy könyv, a Legfontosabb.

Malka Adler-Testvérek Auschwitzban.jpg

Malka Adler: Testvérek Auschwitzban 
Dov és Yitzhak egy kis hegyvidéki, magyar faluban él a világ és a háború zajától elszigetelve. De egy napon 1944-ben a borzalom őket is eléri, és minden megváltozik. A nácik ellepik a falusiak otthonát, az ott élő zsidóknak csupán egyetlen órájuk marad az Auschwitzba tartó vonat indulásáig. Hogy ezután mi történt, arra hat évtizeden át nem találtak szavakat a testvérek. Ám egy jó barátjuk kérésére most mégis megtörik a csendet, és izraeli otthonuk biztonságában elmondják fájdalmas, kegyetlenül őszinte történetüket, amelynek nem szabad feledésbe merülnie. Margaret Atwood írói stílusára emlékeztető, zsigerig ható, megkerülhetetlen regény született Malka Adler tollából, amely erőt, vigasztalást és legfőképpen reményt sugároz az olvasó felé. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne olvassuk el ezt a könyvet. ” – Leah Roditi, At Magazine (Álomgyár Kiadó, 2020 )

big-zsidokrées.jpg

Benedek István Gábor: Zsidó krémes 
A szerző ebben a műben a magyar zsidóság fontos társadalmi- emberi-vallási kérdéseiről szól az 1970-es évek összefüggéseiben. A könyv főhőse egy képzeletbeli figura, akinek az életútja felmutatja a Holokauszt utáni nemzedék jóformán valamennyi fontos és tanulságos körülményeit, megpróbáltatásait. Szól a hagyomány megőrzéséről, az Izrael-eszme jelentőségéről, a modernizáció alakváltásairól, a beolvadás formáiról, a megalkuvás kényszereiről, a család vonzerejéről, a barátságok és a szerelem fontosságáról, a zsidóság kulturális hagyományairól, kulturális értékeiről. (Tevan Alapítvány, 2016 )

David Grossman-Futni valakivel.jpeg

David Grossman: Futni valakivel 
A túlontúl komoly és félénk tizenhat éves Aszaf élete legrosszabb nyarát éli. Nővére eltűnt, ő maga pedig barát nélkül maradt. Rosszul fizetett nyári munkával üti el a nappalokat a jeruzsálemi városházán, esténként egyedül van, tévét bámul és az interneten játszik. Egyik reggel fura, már-már abszurd "küldetéssel" bízzák rá: meg kell találnia egy kóborló sárga labrador gazdáját. Közben a város túlsó oldalán a szintén magányos, viharos lelkű, tehetséges énekes lány, Tamar, ugyanolyan reménytelen feladatot vállal magára: ki akar menteni egy fiatal drogfüggőt a jeruzsálemi alvilágból, és (...) megtalálni szeretett kutyáját. Egy fiatal szerelem története, egy szerelemé, mely diadalmaskodik a balsors felett. Erős, megkapó portré egy vibráló és életteli közösségről. – Sunday Telegraph. (Scolar Kiadó, 2019 )

Janikovszky Éva-Naplóm, 1938-1944.jpg

Janikovszky Éva: Naplóm, 1938-1944 
Ez a gyerekkori és fiatalkori napló, amelyet Janikovszky Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között vezetett, az idei év egyik irodalmi szenzációja. A korabeli naplóbejegyzésekből kibomlik egy különlegesen érzékeny lány története, aki a világháború éveiben lett felnőtt, ebben az időszakban volt először igazán szerelmes, és miközben életre szóló barátságokat kötött, szembesült a vészkorszak legdurvább intézkedéseivel, amelyek a családját is érintették. (Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 2020 )

kácsorzsolt-cigánymózes.jpg

Kácsor Zsolt: Cigány Mózes 
„Kétségb’esett kacaj” – írja Arany János A nagyidai cigányok híres sorában, a harag és együttérzés hangján. Ilyen hosszan kitartott, kígyózó mondatokon át gurgulázó, kétségb’esett kacaj Kácsor Zsolt kollégánk elképesztő, néhol Rabelais-i erővel megírt könyve, a Cigány Mózes, amelyen valóban átsugárzik a Tóra egenlősítő szelleme is, nem csak hangját és szerkezetét imitálja ez a könyv, amely nem tisztel senkit és semmit, csak a Tórát éppen, de mindannyiunkért vérzik a szíve, ha meg is van a véleménye rólunk – és önmagáról. Katartikus, tényleg van még ilyen szöveg és Kácsor Zsolt könyve éppen ilyen. Hanukakor nem helyes szomorkodni, még röhögve sem, úgyhogy várják meg vele az ünnep végét, aztán kezdjenek neki, amikor lesz rá egy teljes napjuk, mert letenni csak úgy, hogy a dolgunkra menjünk, lehetetlen. (Peti Kalligram, 2020)

presser-gábor-presser-könyve.jpg

Presser Gábor: Presser könyve I. 
„Szeretek filmzenét, színházi kísérőzenét írni, de balettet is (...)de a dalírástól sehogy sem lehet engem eltéríteni, a végén mindig oda lyukadok ki.” Ez az a Presser Gábor, akit jól ismerünk. Aki nekünk írja a dalt és nekünk énekel. De most itt ez a könyv, több száz oldalnyi sajátkezű Presser-szöveg: emlékek, jegyzetek, meglátások, tévedések, megtörtént - vagy a szerző szerint megtörtént - valós események, hallomások, látomások, dokumentumok és áldokumentumok, dalszövegek, filmnovellák, fotók, lábjegyzetek, netán még kották is. (Helikon Kiadó, 2020 )

Raj Ráhel-Életem a konyhában.jpg

Raj Ráhel: Életem a konyhában 
Raj Ráchel jó szívvel és finom ételekkel invitálja családtagjait és kedves barátait a pénteki asztalhoz. Ebből a meghitt eseményből bontakozik ki a zsidó hagyományőrző, de egyben újító receptgyűjtemény, amelyben Ráchel bepillantást enged a világába, családi hétköznapjaiba és az ünnepekbe. Megismerjük, ahogy édesanyjától elleste a szakácsművészet alapjait, és hogy a főzés örömét bár modern formában, de ugyanolyan gondossággal és játékossággal adja tovább. A recepteket kísérő gondolatokból szépen körvonalazódik a családtagokhoz, a barátokhoz és barátnőkhöz fűződő kapcsolata, amit leginkább a meghittség és a vidámság jellemez. Raj Ráchel a szemet gyönyörködtető fotókkal illusztrált, 71 receptet magába foglaló szakácskönyvét a legjobb tudásával, tapasztalatával és főként szeretetével állította össze a nagyközönség számára. (Book Kiadó, 2020 )

Rejtő Jenő-hangoskönyvek Kern András előadásában.jpeg

Rejtő Jenő-hangoskönyvek Kern András előadásában 
"Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta." Ismerősen hangzanak ezek a mondatok? Szereti Rejtő Jenőt? Megjelent a szerző talán két legismertebb regénye –, a Piszkos Fred, a kapitány és A három testőr Afrikában Kern András utánozhatatlan, szórakoztató előadásában, Cserkuti Dávid páratlan illusztrációival. „Rejtő Jenő nagyon jó író! Bár ponyvaregényszerzőnek álcázza magát, hellyel-közzel gyönyörűen ír, szép szavakkal, jó mondatokkal, szédületes ritmusérzékkel, atmoszférateremtő készsége, mint a legnagyobbaké... És én ezt nem tudtam, szerintem Önök közül se mindenki: úgyhogy hallgassák meg, élmény lesz!” – mesélte Kern András. (Hungaroton )

Woody Allen-Apropó nélkül.jpg

Woody Allen: Apropó nélkül – Önéletrajz 
Korunk egyik legmeghatározóbb filmes személyisége páratlan részletességgel, leplezetlen őszinteséggel és természetesen a tőle megszokott humorral idézi fel viharos életét. Megismerhetjük a neves rendező brooklyni gyerekkorát és humoristaként végzett első munkáit, és bepillantást nyerhetünk a televíziózás hőskorába, amikor szövegíróként a műfaj legnagyobbjaival dolgozhatott együtt. A kezdeti nehézségek és a stand-up előadói korszak után Allen egy életre elkötelezte magát a film mellett, ahol aztán sikert sikerre halmozott. Az olvasó életteli és izgalmas beszámolót kap az első vígjátékok készítéséről, majd a több mint hatvan évet átívelő, elképesztően termékeny pálya legjobb és legnehezebb pillanatairól. (Jaffa Kiadó, 2020)

tóra-ajánló.jpeg

A legfontosabb könyv természetesen a Tóra. Ezt se feledjék az ünnep alatt.

Jó olvasását és fényekben gazdag ünneplést kívánunk, mert egy-egy gyertya mellé, egy-egy könyv is jár.

Felhasznált források:
Libri.hu, Kulturcafe.hu, zama.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek