A zene segít, vigasztal és összeköt – 85 éves a világhírű karmester, Zubin Mehta

2021. Április 29. / 09:03


A zene segít, vigasztal és összeköt – 85 éves a világhírű karmester, Zubin Mehta

Univerzális kisebbségi, örökös tiszteletbeli zsidó, lelkes Izrael-imádó. Izrael kultúrtörténetek kitörölhetetlen része az indiai eredetű, perzsa karmester: Zubin Mehta ma lett 85 éves, írásunkkal őt köszöntjük.

Perzsa családban születik Bombay-ben, hegedűs és karmester édesapja a város első szimfonikus zenekarának alapítója.

„Mi vagyunk India zsidói, a perzsák, akik nem asszimilálódtak” – így magyarázta egy ízben a nagy karmester kötődését a zsidó néphez és Izraelhez.

Bár eleinte úgy képzelte, orvos lesz, tizennyolc évesen végül Bécsbe ment zenét tanulni, itt találkozott Claudio Abbado mellett életre szóló barátjával, Daniel Barenboimmal, a világhírű izraeli zongoristával is.

Nemzetközi karmesterverseny győzetéseként kezdett dolgozni 22 évesen a liverpooli filharmonikusoknál, 25 évesen a Los Angeles-i filharmonikusok karmesterévé nevezik ki. Magyar zsidó vonatkozás, hogy a zenekar zeneigazgatója, Sir George Solti, vagyis Solti György, akivel nem egyeztettek erről a lépésről, lemond Mehta kinevezése miatt. A következő évben maga Mehta lép a helyére, 16 évig tölti be a Solti által otthagyott pozíciót.

A New York-I Filharmonikusoknál folytatja vezető karmesterként és zeneigazgatóként 13 éven keresztül: ezt a rekordot sem azelőtt, sem azóta nem döntötte meg senki a zenekarnál.

Először 1961-ben, 25 évesen vezényli az Izraeli Filharmonikus Zenekart, az utolsó pillanatban ugrik be a beteg Eugene Ormándy, vagyis – újabb magyar-zsidó vonatkozás – a két Grammy-díjjal is elismert magyar zsidó karmester, Ormándy Jenő helyett.

Az előadás után a koncertmester – látva a nagy sikert – könnyedén odaszólt Mehtának: „Biztos vagyok benne, hogy együtt maradunk a következő 25 évben”. Kishitű volt. Immár 60 éve annak, hogy Zubin Mehta – az akkor 25 éves beugró – 2019-ig nem hagyta el az Izraeli Filharmonikusokat.

Az is sokat segített visszaemlékezései szerint, amikor Barenboim barátjával sétáltak Tel-Aviv utcáin és a nyüzsgésből és a zsivajból megértette, hogy ez a hely épp olyan, mint India.

1969-ben zenei tanácsadóvá, 1977-ben zeneigazgatóvá, 1981-ben pedig örökös zenei igazgatóvá nevezték ki. Több mint másfél ezer koncertet adtak együtt az Izraeli Filharmonikusokkal.

A hatnapos háború kitörésekor éppen nem volt Izraelben, ezért az utolsó géppel gyorsan odautazott: a háború napjait végig próbálták, és amikor véget ért, megtartották győzelmi koncertjüket.

A frissen visszafoglalt Siratófalnál Mehta volt Daniel Barenboim és Jacqueline du Prét esküvői tanúja még abban az évben: kénytelenek voltak becsapni az ortodox rabbit, mivel Mehta – bármilyen meglepő is ez – nem zsidó.

Az Öböl-háborút is Izraelben csinálta végig, minden nap játszottak, miközben Száddám Husszein Scud-rakétái hullottak az országra.

„Bármi történik, mi játszunk. Szüksége van ennek az országnak a zenére”, – mondta.

Wagnert azonban nem játszott az Izraeli Filharmonikusokkal. Egy ízben azt mondta, hogy addig, amíg élnek olyanok, akiknek a karján ott van az auschwitzi tetoválás, addig nem lehet.

Munkájáért és Izrael iránti elkötelezettségéért 1991-ben Izrael-díjban részesült, Tel-Aviv díszpolgára.

Tényleg mélyen hiszi, hogy a zene segít, vigasztal és összeköt: ott volt az elpusztított Szarajevóban 1994-ben Mozart Requiemjét – vezényelni a meggyilkoltak emlékére és Buchenwald mellett is ő dirigálta 1999-ben az Izraeli Filharmonikusokat és a Bajor Állami Zenekart.

Az Egyesült Államokban él (itt tölti Föld körüli utazásai során aránylag a legtöbb időt), de máig megőrizte indiai állampolgárságát is és több hónapot tölt minden évben Izraelben is.

A 2019-es évben végleg elköszönt az Izraeli Filharmonikusoktól, de dolgozik továbbra is, idén kórházban is kellett töltenie némi időt, mert a túlzott igénybevétel és stressz kimerítette – 84 éves korában. Zubin Mehta, mint azok általában, akiknek erősebb a tehetsége, mint önmaguk, nem képes megállni és számára bizonyára ez a hosszú élet titka, legyen minél hosszabb. Az utóbbi években komoly egészség-problémái voltak, de felépült, mert még vezényelnivalói vannak.

„Az évek során szeretetem és csodálatom Izrael népe iránt, irántuk érzett szolidaritásom csak nőtt. Folyton megköszönik nekem, amit Izraelért tettem, pedig Izrael tízszeresen adta vissza nekem mindazt, amit az országnak nyújtani tudtam”, mondta egy alkalommal Mehta, Izrael 85 éves, nagy barátja. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma van Radnóti Miklós születésnapja
2021. Május 05. / 16:38

Ma van Radnóti Miklós születésnapja

Megemlékezések
Meghalt az Eichmann-per egyik tanúja, Joszef Kleinmann túlélő

Kommentek